Rotterdam: conferentie mondiale klimaataanpassing

160510-AdapotationFutures10 mei 2016 – Vandaag begint in Rotterdam een internationale conferentie over hoe de wereld zich moet aanpassen aan de klimaatveranderingen. Nederland is als EU-voorzitter gastheer. Het gaat in Rotterdam niet om onderhandelingen, maar om kennisuitwisseling.

Uit een bericht vanuit het Nederlandse EU-voorzitterschap
‘(…) Hoe passen we ons aan het veranderende klimaat aan? Dat is de hoofdvraag op de conferentie Adaptation Futures 2016 die van 10 tot 13 mei gehouden wordt als vervolg op het klimaatakkoord van Parijs. In Rotterdam bespreken 1700 deelnemers uit meer dan 100 landen goede en minder goede praktijkvoorbeelden van klimaataanpassing. Na Australië, de Verenigde Staten en Brazilië vindt de tweejaarlijkse conferentie Adaptation Futures in 2016 voor het eerst in Europa plaats. (…)

Geen onderhandelingen, wel kennisdelen
Anders dan in Parijs gaat het in Rotterdam om het delen van kennis. Die is nodig om de aanpassing aan de klimaatverandering te laten slagen. ‘Als EU-voorzitter wil Nederland dat we van elkaar leren. Alle sessies slaan daarom een brug tussen wetenschap en praktijk. Wat is het maatschappelijke probleem? Wat zijn de onderzoeksvragen? Wat zijn de uitkomsten van onderzoek? Hoe pas je die toe in de praktijk? Wat werkt wel en wat niet? Die kennis vormt de springpank naar aanpassingsvermogen, zegt Christiaan Wallet van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de projectleider van Adaptation Futures 2016. (…)

Sprekers
Onder de 26 plenaire sprekers vallen Christiana Figueres, hoofd van het VN klimaatbureau, en Koningin Maxima, speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Minister Schultz van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu opent de conferentie, staatssecretaris Dijksma sluit deze af. (…)’

Bronnen
EU2016, 9 mei 2016: Het klimaat en wij: een kwestie van aanpassen
Website Adaptation Futures 2016
Programma
Foto UNEP (UN Poverty and Environment Initiative)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.