Duurzame energie – ‘Te vaak mislukken innovaties in Europa’

Duurzame energie – ‘Te vaak mislukken innovaties in Europa’

27 juni 2016Hoewel Europa in de wereld de grootste investeerder is in R&D rond duurzame energie, lukt het te vaak niet om de groene innovaties in productie te krijgen. Dat kan en moet veel beter schrijven twee consultants van Capgemini vandaag in de opinierubriek van FluxEnergie.

Schermafdruk 2016-06-25 23.25.00Mark Schütz en Jochem van Hove, beiden van Capgemini Consulting, baseren zich in hun opiniebijdrage o.a. op een rapport dat een maand geleden verscheen: Scaling up innovation in the  Energy Union to meet new climate, competitiveness and societal goals – Scoping the future in light of the past.
In dat rapport (van het Industrial Innovation for Competitiveness Initiative en Capgemini Consulting) wordt geconcludeerd dat er wat betreft koolstofarme technologieën weliswaar aanzienlijke successen zijn geboekt in onderzoek en ontwikkeling, maar dat er in Europa geen coherente strategie bestaat voor het nakomen van Europese verplichtingen op het gebied van bestrijding van klimaatverandering. In het rapport worden de prestaties van Europa op het gebied van energie-innovatie geanalyseerd, en worden de belemmeringen en belangrijkste succesfactoren op weg naar een concurrerende koolstofarme economie onderzocht.
Het rapport noemt voorbeelden van niet goed verlopen implementaties (CCS, waterstofopslag) en van dreigende problemen (energieopslag in batterijen, elektrische auto’s, hybride auto’s en waterstofauto’s ).
In hun opiniebijdrage pleiten Schütz en Van Hove naast de traditionele partijen vooral ook ‘nieuwe voortrekkers’ bij het innovatietraject te betrekken.

Bronnen
FluxEnergie, opiniebijdrage, 27 juni 2016: Europa moet zich veel steviger aan de slag met duurzame energie
Capgemini Consulting, rapport, 26 mei 2016: Scaling up innovation in the  Energy Union to meet new climate, competitiveness and societal goals – Scoping the future in light of the past (pdf, 108 pag.)

Foto: Testopstelling CCS (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.