‘Ecocide moet misdaad worden voor Internationaal Strafhof’

4 augustus 2016Het veroorzaken van ernstige milieuschade, ‘ecocide’, moet worden opgenomen in de misdaden van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat betoogt ‘advocaat van de aarde’ Polly Higgins in Vrij Nederland.

In het Internationaal Strafhof in Den Haag worden nu vier misdaden berecht: misdaden tegen de menselijkheid, genocide, oorlogsmisdaden en misdaden van agressie. Wat Higgins betreft komt daar een vijfde misdaad bij: ecocide.

Uit het bericht van Vrij Nederland
‘(…) Bij ecocide gaat het om de grootschalige beschadiging of verwoesting van ecosystemen, zodat de leefbaarheid sterk afneemt. Denk aan grote olielekken, ontbossing, schaliegaswinning door fracking, de vervuiling en verwoesting van de Athabasca-teerzanden in ­Canada en de ramp met de Fukushima kernreactor in Japan. (…)’

Ecocide is nu een gat in de wetgeving, aldus Higgins.

‘(…) Het probleem is dat ons hele economische systeem nu gegrond is op het vergroten van winst, terwijl de consequenties daarvan op de tweede plaats komen. Doordat we voorrang geven aan economische winst hebben we schade aan de natuur en aan ecosystemen genormaliseerd. (…)’

Ecocidewetgeving maakt het mogelijk dat burgers hun eigen regering voor de rechter slepen voor milieuschade, maar kan ook een rol spelen in het handelsverdrag TTIP. Alles wat daarin niet strookt met de ecocidewetgeving, is dan niet wettig.

‘(…) Toen ze tijdens de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen in 2009 iemand in het publiek zich hoorde afvragen waarom ecocide geen misdrijf was, besloot ze dat dit haar missie zou worden: de aarde een stem geven. Ze nam ontslag en noemt zich sindsdien ‘advocaat van de aarde’. Stap één was het opstellen van een Universele Verklaring van de Rechten van de Aarde. Stap twee het uitwerken van een wetsvoorstel om ecocide als vijfde misdaad tegen de vrede op te nemen in het Statuut van Rome. Dit diende ze in 2010 in bij de VN.
Om ecocide als vijfde misdaad opgenomen te krijgen in het Statuut van Rome moet ten minste één staatshoofd een voorstel voor een amendement indienen bij het Internationaal Strafhof. Vervolgens moeten 82 staatshoofden (tweederde) vóór stemmen. Niet onhaalbaar, want de 52 Kleine Eilandstaten, oftewel Small Island Developing States (SIDS), vertegenwoordigen ruim de helft van de ondertekenaars. Door de klimaatverandering ondervinden zij steeds meer schade door heftige stormen en dreigen zij – geheel of gedeeltelijk – onder de zeespiegel te verdwijnen. Ecocidewetgeving zou de internationale gemeenschap verplichten deze eilanden te helpen. (…)’

In 1996 zou ecocide al worden ingebracht als misdaad, maar dat ging toen niet door door een lobby van Frankrijk, Engeland, de VS en Nederland, aldus Higgins in Vrij Nederland.

Bronnen
Vrij Nederland, 3 augustus 2016: ‘De aarde beschadigen is moreel onjuist’
Website Polly Higgins, advocaat van de aarde

Foto: Polly Higgins/Fran Monks

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.