Jongeren: ‘Klimaatverandering is bedreiging en ik kan weinig doen’

Jongeren: ‘Klimaatverandering is bedreiging en ik kan weinig doen’

21 november 2016Tweederde van de jongeren tussen de 18 en 25 vindt dat klimaatverandering de samenleving bedreigt. Intussen denkt 77 procent dat hij of zij zelf weinig tegen klimaatverandering kan doen. Dat blijkt uit onderzoek naar de relatie van jongeren met klimaatverandering in opdracht van verzekeraar Achmea. 

Onderzoeksbureau GfK onderzocht hoe jongeren tussen 18 en 25 jaar denken over klimaatverandering. 67 procent van de jongeren vindt dat klimaatverandering de samenleving bedreigt en 86 procent denkt dat de samenleving op de langere termijn zal veranderen. 11 procent vindt dat de verandering nu al merkbaar is. Jongeren zijn zich het meest bewust van stijgende temperatuur, een stijgende zeespiegel, hevige neerslag en een smeltende Noordpool door klimaatverandering.

def-achmea-infographic-linkedin

Veel kunnen de jongeren er zelf niet aan doen, denken ze. 77 procent antwoordde ‘helemaal niets’ of ‘enigszins’ op de vraag hoeveel hij of zij zelf kan doen tegen klimaatverandering. Ze denken dat de overheid en het bedrijfsleven meer kunnen doen. Ook de net gehouden klimaattop helpt mogelijk iets, aldus de jongeren in het onderzoek.

Uit een bericht van Achmea
‘(…) Van de ondervraagden is 57% enigszins hoopvol dat een klimaattop bijdraagt aan de verbetering van het klimaat en 33% heeft hier grote verwachtingen van. Slechts 10% zegt dat een klimaattop zinloos is. Onder de jongeren zijn vrouwen wat optimistischer ingesteld dan de mannen. In vergelijking met de oudere generaties zijn de jongeren weer wat pessimistischer. (…)
Liesbeth van der Kruit, directeur MVO bij Achmea: “Het vraagstuk van klimaatverandering wordt steeds urgenter. Onze klanten zien zich vaker geconfronteerd met schades als gevolg van extreem weer. Achmea ziet het als haar taak om samen met andere betrokken partijen Nederland weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Wij vinden het belangrijk om juist van jongeren te horen hoe zij aankijken tegen dit thema. Het raakt ons allemaal, maar juist de jongere generaties hebben langdurig te maken met de gevolgen van klimaatverandering.” (…)’

Bronnen
Achmea, 17 november 2016: Jongeren weten zich geen raad met het klimaat
Achmea, november 2016: Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving (pdf)

Foto: Jongeren in actie tegen klimaatverandering (Australian Youth Climate Coalition)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.