‘Het lijkt over met kolen in West-Europa, maar in Oost-Europa nog niet’

‘Het lijkt over met kolen in West-Europa, maar in Oost-Europa nog niet’

8 december 2016In Nederland hebben de energiereuzen fors moeten afschrijven op hun kolencentrales. Een nieuwe kolencentrale in West-Europa is in dat licht niet te verwachten. Maar met bestaande kolencentrales valt nog wel te verdienen, aldus energieconsultant Gerard Wynn in Energy Post. 

Niemand zal nog geld willen investeren in een nieuwe kolencentrale in West-Europa, aldus Wynn in het artikel op Energy Post (het artikel verscheen eerst op de ‘energy and carbon’-blog van Wynn). Niet na de enorme bedragen die energiebedrijven RWE, Uniper en Engie hebben moeten afschrijven op hun relatief nieuwe Nederlandse kolencentrales. Samen met de opkomst van hernieuwbare energie en het (voorgenomen) beleid in veel West-Europese landen om kolencentrales te sluiten, is de kans niet groot dat in West-Europa nog een nieuwe kolencentrale gebouwd gaat worden, stelt Wynn.

Maar dat betekent niet dat de Europese kolencentrale ten dode opgeschreven is.

  • Als er nog iets te verdienen is met de centrales die er al staan, waarom niet?
  • De stroomprijs is gestegen, maar ook de prijs van steenkool, waardoor de marge op kolenstroom nog kleiner is. Maar met veel goedkopere bruinkool is nog wel iets te verdienen.
  • Verschillende landen, waaronder Spanje en Groot-Brittannië, betalen energiebedrijven voor het aanhouden van reservecapaciteit, voor als het niet waait en de zon niet schijnt.

Uit het bericht van Energy Post
‘(…) The clincher for existing coal plants may be a new round of standards, now in the drafting, outlining best practice for large combustion plants. Stiffer, more costly pollution limits might be the final straw that sees utilities turn their backs on coal. That’s why such rules are hotly fought over, with some countries—including Poland, Greece and the Czech Republic—actively lobbying against tougher controls.
With so much to contend with, coal power looks down in Western Europe, but far from out in the East. (…)’

Bronnen
EnergyPost, 7 december 2016: The big Dutch coal mistake and the future of coal in Europe
Energy and Carbon blog

Foto: Peabody

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.