Boerderij Melkema, vooraanzicht. Door Hardscarf, Creative Commons 4.0

Oprichter Urgenda neemt actie tegen dreigende verjaring schade door gaswinning

Boerderij Melkema, vooraanzicht. Door Hardscarf, Creative Commons 4.0

16 augustus is het precies 5 jaar geleden dat het Groningse dorp Huizinge werd opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 3,6. Met de nieuwe stichting Recht & Herstel Mijnbouwschade wil Urgenda’s juriste Marjan Minnesma de getroffenen helpen een renovatie of een schadevergoeding te krijgen. Hun eerste actie is een collectieve stuitingsbrief tegen de dreigende verjaring van schade door gaswinning. 

Met het oprichten van de nieuwe stichting bindt Minnesma de strijd aan met de NAM en de Nederlandse staat die voor de geleden schade verantwoordelijk worden gehouden. Momenteel lopen er veel verschillende zaken bij verschillende rechters. De stichting wil de belangen van getroffenen bundelen en de zaak gezamenlijk neerleggen bij de burgerlijke rechter, zoals destijds ook in de succesvolle Urgenda zaak gebeurd is. De organisatie dwong de staat daarmee meer maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen te nemen.

Collectieve stuitingsbrief moet verjaring voorkomen

“Als collectieve stichting kunnen we voor iedereen tegelijk opkomen, in plaats van iedereen op kosten jagen met individuele zaken”, licht de juriste in een interview met Radio 1 toe. Behalve Groningers in erkende ‘countouren’ wil de stichting ook de belangen van getroffenen in naburige gebieden in Groningen en Drente gaan vertegenwoordigen.

Om recht te hebben op een vergoeding, moet schade binnen vijf jaar gemeld worden. De Nationaal Coördinator Groningen gedupeerden daarom al om de NAM voor 16 augustus 2017 een brief te sturen. Om te voorkomen dat mensen toch buiten de boot vallen, heeft stichting Recht & Herstel Mijnbouwschade afgelopen week een collectieve stuitingsbrief namens alle inwoners van het aardbevingsgebied naar de NAM en de Rijksoverheid gestuurd. ”Vooral de minder mondige en niet kapitaalkrachtige mensen in dit gebied dreigen zonder een stuiting in de problemen te raken”, weet Minnesma. Met de collectieve aanpak kunnen ook degenen die de schade niet op tijd rapporteerden aanspraak blijven maken op compensatiemaatregelen.

‘Geef bewoners keuze tussen renovatie of schadevergoeding’

Behalve Minnesma bestaat de stichting uit bevingsgedupeerde Annemarie Heite uit Bedum en Willem Meiborg, de kleinzoon van ingenieur Willem ‘beton‘ Meiborg die in november 1963 al waarschuwde voor de gevaren van de gaswinning. “Wij eisen dat bewoners zelf kunnen kiezen tussen renovatie of een schadevergoeding”, zegt Minnesma tegen Radio 1, “De staat kan de borst natmaken.”

Bronnen:

  • NPO Radio 1, 14 augustus 2017, ‘Hulp voor Groningers uit onverwachte hoek’
  • Dagblad van het Noorden, 9 augustus 2017, ‘Stichting lanceert collectief front tegen verjaring bevings- en mijnbouwschade’
  • KNMI, 29 januari 2013, ‘Magnitude beving Huizinge wordt 3,6’
  • Rechtspraak.nl, 24 juni 2015, Uitspraak ECLI:NL:RBDHA:2015:7196

Foto: Boerderij Melkema,vooraanzicht, voorzijde gestut tegen instortingsgevaar. Door Hardscarf, 26 februari 2016, Creative Commons 4.0

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.