snellaadstation Delft, Foto: Tom van Gurp

Grote multinationals willen na 2030 uitsluitend nog elektrisch rijden

snellaadstation Delft, Foto: Tom van Gurp

De multinationals Vattenfall, Ikea, Unilever, Leaseplan, Deutsche Post,  Metro, Heathrow Airport, Baidu, HP en de Amerikaanse energieleverancier PG&E hebben aangekondigd dat ze vanaf 2030 uitsluitend nog elektrisch willen rijden. Ze zijn daarmee de eerste 10 leden van de ‘EV100’ , een initiatief waarmee bedrijven de wereldwijde overschakeling op elektrisch transport willen versnellen.

De tien multinationals willen met dit initiatief een signaal afgeven aan de markt. Zij hopen dat andere bedrijven dezelfde keuze maken en willen autoproducenten duidelijk maken dat in de toekomst veel vraag zal zijn naar elektrische voertuigen. Behalve Ikea, Unilever, Leaseplan, Deutsche Post en Vattenfall doen ook de Duitse retailer Metro, Heathrow Airport, het Chinese internetbedrijf Baidu, technologiebedrijf HP en de Amerikaanse energieleverancier PG&E mee. Daarbij gaat het zowel om het personenautowagenpark als om kleinere trucks, met een gewicht tussen de 3,5 en 7,5 ton.

Verschillende methodes, één doel

Niet alle bedrijven kiezen ervoor om medewerkers duurzaam te laten rijden door middel van het elektrificeren van de eigen vloot. Zo wil bijvoorbeeld Metro zijn medewerkers stimuleren op stroom te rijden door het aanleggen van een laadpalen, die tevens kunnen worden gebruikt door klanten. Andere initiatiefnemers kiezen ervoor om vervoerders die voor hen op pad gaan, te verplichten de ritten elektrisch uit te voeren.

De aankondiging van de tien bedrijven komt kort nadat enkele grote voertuigfabrikanten bekend maakten vol in te zetten op stekkerauto’s. Zowel BMW als Mercedes-Benz zijn van plan grote aantallen elektrische voertuigen te ontwikkelen in de komende jaren. Volkswagen kondigde zelfs aan zeventig miljard te investeren in elektrisch vervoer. Een groot deel daarvan wordt besteed aan het verbeteren van accu’s.

Bron:

  • TankPro, 21 september 2017,  ‘Grote multinationals willen ook vrachtauto’s elektrificeren’
  • The Climate Group, 19 september 2017, ‘MULTINATIONALS LAUNCH GLOBAL PROGRAM TO SPEED UP SWITCH TO ELECTRIC VEHICLES’

Lees ook:

Foto: NLE laadstation aan de A13, Tom van Gurp

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.