foto: Babet Hogervorst;

68 jaar is pensioenleeftijd voor hoogspanningsmasten Hoofddorp

Afbreken van de masten in de wijk Floriande in Hoofddorp

Tussen Beverwijk en Bleiswijk legt hoogspanningsnetbeheerder Tennet momenteel de Randstad 380 kV Noordring aan, een nieuwe 380 kV-verbinding. Deze week vond een van de spectaculairste werken ervan plaats, het verwijderen van de bestaande hoogspanningsmasten in Hoofddorp.

De nieuwe hoogspanningsverbinding is met een lengte van 65 kilometer het grootste project van Tennet in Nederland op land. Ze is niet alleen belangrijk voor de leveringszekerheid van elektriciteit in de Randstad maar ook om de groene energie van de in de Noordzee voorziene windparken naar het binnenland te transporteren.

In het gebied tussen Vijfhuizen en Lisserbroek past Tennet hiervoor ook de bestaande hoogspanningsverbinding aan. De bestaande hoogspanningsverbinding tussen Vijfhuizen en Lissebroek wordt verwijderd en deels gecombineerd met de nieuwe 380 kV verbinding. Vanaf het recreatiegebied Boseilanden naar Floriande (vanaf het hoogspanningsstation Haarlemmermeer) wordt de verbinding ondergronds aangelegd.

De bewoners in de wijk Floriande uit Hoofddorp keken letterlijk reikhalzend uit naar de afbraak van de ruim 68 jaar oude verbinding, vooral die van de masten. Het aanzicht van de wijk verandert hiermee grondig.

Recyclage

Tennet zal de hoogspanningsmasten niet elders opstellen. “Zowel de stalen masten als de betonpoeren gaan het secundaire circuit,” verklaart woordvoerster Eefje van Gorp. “Hoogovens zal het staal en het oud ijzer omsmelten. Ook het betonpuin van de fundering wordt hergebruikt. De grotere en fijnere stukken granulaat en toeslagstof vinden vooral een nieuwe toepassing in de wegenbouw.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.