Aan de pomp betalen we vooral belasting

Aan de pomp betalen we vooral belasting

30 januari 2016 – Z24 wilde wel eens weten waarom we aan de pomp niet meer merken van de lage olieprijs. ‘De alsmaar toenemende belasting op brandstof zorgt ervoor dat de relevantie van de olieprijs voor de pompprijs steeds kleiner wordt.’

Uit het bericht van Z24
‘(…) In de onderstaande grafiek kun je zien dat de pompprijs de afgelopen tien jaar over het algemeen netjes meebeweegt met de olieprijs. Een lagere olieprijs – voor de vergelijking hier omgerekend naar een liter – betekent goedkopere benzine en diesel.
Schermafdruk 2016-01-30 12.50.18

Wat vooral opvalt is dat de prijs voor een liter benzine maar voor een heel klein gedeelte afhankelijk is van de olieprijs. Onderstaande grafiek maakt duidelijk dat de prijs van een liter benzine uit veel meer componenten bestaat dan uit de prijs van olie.

Schermafdruk 2016-01-30 12.51.29

Het is natuurlijk geen verrassing dat we aan de pomp vooral belasting betalen. Het btw-bedrag gaat soms nog wel wat omlaag – het is immers een percentage van de ‘kale benzineprijs’, namelijk 21 procent. Als de olieprijs maar genoeg daalt, dan daalt de btw wel mee.

De accijns – dat is een vast bedrag boven op elke liter – is nog nooit gedaald. Het is zelfs een geliefd middel van Den Haag om gaten in de begroting te vullen. Een leuke bijkomstigheid is dat als je de accijns verhoogt, de btw-opbrengst ook nog eens toeneemt. Op dit moment betaal je 77 eurocent accijns op een liter euro loodvrij en 48,5 cent op op een liter diesel. Dat betekent dat de benzineprijs nu voor meer dan de helft uit accijns bestaat.

Olieprijs steeds minder relevant voor pompprijs
De alsmaar toenemende belasting op brandstof zorgt ervoor dat de relevantie van de olieprijs voor de pompprijs steeds kleiner wordt. Bovendien spelen er nog andere zaken mee, zoals het relatieve aanbod van benzine ten opzicht van diesel. Gaat het bijvoorbeeld goed met de economie, dan betekent dat vaak meer transport en dat zorgt voor een relatief hogere dieselprijs. Veel voorspoed in de Verenigde Staten drijft weer de benzineprijzen op, want daar rijden veel minder mensen op diesel.

Onderstaande grafiek laat tot slot goed zien dat de relatie tussen de olieprijs en brandstofprijzen in de afgelopen jaren kleiner is geworden. (…)’

Schermafdruk 2016-01-30 12.55.49

Bronnen
Z24, 30 januari 2016: 3 grafieken die laten zien dat de olieprijs aan de pomp steeds minder uitmaakt
Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.