‘Aan winning Noordzeegas valt niet te ontkomen’

25 augustus 2015 – Het plan van minister Kamp om meer gas uit de Noordzee te gaan halen werd door de een enthousiast ontvangen, maar stuitte bij de ander op hevige kritiek. Hoe het ook zij, aan de winning van meer Noordzeegas valt niet te ontkomen. Een bijdrage aan onze opinierubriek.

Stephan Follender en Dirk van Vuuren zijn adviseurs bij CEFIN, een adviesbureau rond o.a. klimaat en energie. Voor de teruglopende volumes uit het Groningse aardgasveld moet een vervanging komen. ‘Het deel biogas is groeiende maar nog vele jaren verre van substantieel. Dus moeten we aardgas in het buitenland kopen. Dat is economisch onaantrekkelijk en stelt ons bloot aan buitenlandse politieke invloeden. Het is daarom niet gek om eerst in eigen huis te kijken of er nog beschikbare voorraden aardgas zijn zonder de nadelen die kleven aan het Groningse aardgasveld.’  Zij wijzen er in hun bijdrage ook op dat we al tientallen jaren ‘zonder noemenswaardige overlast voor mens en natuur’ gas winnen op de Noordzee.
‘Laten we eerst kijken wat we nog op een aanvaardbare wijze uit het Groningse veld kunnen en willen halen. Laten we vervolgens doen wat we kunnen om aardgas uit de Noordzee te winnen en laten we tenslotte kijken wat we nog in het buitenland moeten kopen. Tegelijkertijd gaan we door op het noodzakelijke pad om ons energiegebruik te vergroenen.’

Zie
FluxEnergie, 25 augustus 2015, opiniebijdrage: Aan winning Noordzeegas valt niet te ontkomen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.