Aantal aardbevingen rond Loppersum neemt toch weer toe

Aantal aardbevingen rond Loppersum neemt toch weer toe

28 februari 2017 – Na een heel rustige periode zijn er in februari toch weer meer aardbevingen in de omgeving van Loppersum geweest: zes tussen de 1.2 en 1.6 op de Schaal van Richter. De Belgische hoogleraar geologie Manuel Sintubin vindt het ‘opvallend’ dat de bodem rond Loppersum weer wat onrustiger is.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) Het afgelopen weekend registreerde het KNMI drie bevingen van deze zwaarte: bij Wirdum (1.4), Loppersum (1.3) en Zandeweer (1.2). Eerder deze maanden waren er al vergelijkbare trillingen bij Zijldijk en twee keer bij Startenhuizen.
Op last van de Raad van State werd ruim een jaar geleden de gaswinning op vijf locaties rond Loppersum volledig stilgelegd. Dat leek effect te hebben.
De Belgische hoogleraar geologie Manuel Sintubin vindt het opvallend dat de bodem rond Loppersum weer wat onrustiger is: ‘Nog twee dagen te gaan in februari. Seismisch is het een zeer actieve maand ten noorden van Loppersum, met al zes aardbevingen boven de 1.0′, zo reageert hij op twitter. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Begin december vorig jaar was de voorlaatste aardbeving bij Loppersum, toen met een kracht van 1,8. (…)
In september zei seismoloog Läslo Evers van het KNMI in de Tweede Kamer dat de Groninger bodem na het afsluiten van de gasputten bij Loppersum rustiger is geworden. “Wij hebben de indruk dat minder gaswinning bij Loppersum effect heeft, maar we hebben geen harde cijfers.” Evers waarschuwde toen ook dat “zware bevingen zeker blijven voorkomen”. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 27 februari 2017: Aantal aardbevingen rond Loppersum neemt toe
NOS, 27 februari 2017: Aantal lichte aardbevingen Loppersum neemt toe
Illustratie: kaart Manuel Sintubin, Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.