Aanzienlijk minder warmteverlies in de industrie dankzij Nederlandse warmtewisselaar

12 mei 2017 – Dankzij een revolutionaire polymere warmtewisselaar, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HeatMatrix kan het warmteverlies in de industrie aanzienlijk dalen. Topsector Energie bericht over de innovatie.

In een pilot van TKI Energy & Industry is de technologie uitgetest in de keramische industrie.

Uit het bericht van Topsector Energie
‘(…) Bij verbrandingsprocessen verdwijnt een aanzienlijke hoeveelheid warmte via de schoorsteen. Het terugwinnen van deze restwarmte met traditionele metalen warmtewisselaars is extreem moeilijk gebleken, met name doordat rookgassen vaak corrosief en/of vervuild zijn. Hierdoor wordt veel restwarmte gewoon de atmosfeer in geblazen. Dankzij een revolutionaire polymere warmtewisselaar, ontwikkeld door HeatMatrix, kan 50% van deze ‘problematische’ restwarmte nu worden teruggewonnen en hergebruikt. De industrie kan daarmee besparen op de energiekosten en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. (…)
Paul van Dillen, Director Global Sales and Marketing bij HeatMatrix: “Wij hebben berekend dat als alle schoorstenen in het Rotterdamse havengebied zouden zijn uitgerust met een HeatMatrix warmtewisselaar, we jaarlijks met de bespaarde energie 10% van de Rotterdamse huishoudens van energie zouden kunnen voorzien. We hebben ook berekend dat de wereldmarkt voor corrosieve en vervuilingsgevoelige restwarmte een waarde van twee miljard euro vertegenwoordigt. Sterker nog: iedere euro die in een HeatMatrix warmtewisselaar wordt geïnvesteerd, levert tien keer meer herbruikbare energie op dan een zonnepark aan nieuwe energie. Kun je nagaan wat er zou gebeuren als alle schoorstenen over de hele wereld zouden zijn uitgerust met een warmtewisselaar!” (…)
Robert Sakko, medeoprichter van HeatMatrix: “Wij zijn geen bestaand product aan het vervangen, maar hebben iets nieuws uitgevonden om iets te doen dat nog niet eerder is gedaan.” (…)
Wat de warmtewisselaar van HeatMatrix zo uniek maakt, is dat er polymeer in plaats van metaal wordt gebruikt als basisconstructiemateriaal. Van Dillen: “Het probleem met metaal is niet alleen dat het niet bestand is tegen zuren en andere corrosieve substanties, maar ook vervuiling vormt een groot probleem. Onze polymere warmtewisselaar daarentegen corrodeert niet en is heel eenvoudig schoon te maken. (…)’

Bronnen
Topsector Energie, 11 mei 2017: Aanzienlijk minder warmteverlies in de industrie dankzij HeatMatrix
Topsector Energie, 11 mei 2017: Hoe HeatMatrix haar innovatieve product in de markt zet: businesscase en financiering
Website HeatMatrix

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.