Aardbevingen – Gezondheid gedupeerden verder verslechterd

7 februari 2017 – De gezondheid van Groningers die vaker schade aan hun huis hebben door de aardbevingen, is in het afgelopen jaar verslechterd. Maar het gevoel van veiligheid neemt licht toe nu er minder aardbevingen zijn. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit een bericht van de Rijksuniversiteit Groningen
‘(…) Dit zijn conclusies uit het tweede wetenschappelijke rapport van Gronings Perspectief, een onafhankelijke monitor van de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van Groningers in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.
Onderzoeksleiders prof. dr. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen zien dat oplossingen verder moeten reiken dan alleen het versterken van huizen. ‘Een oplossing is om het welzijn van de mensen centraal te stellen.’ (…)
Een ruime meerderheid (63% tot 81%) geeft aan dat er meerdere maatregelen zijn die veiligheid vergroten: het minderen of stopzetten van de gaswinning, onafhankelijk onderzoek, betrouwbare en duidelijke informatie over veiligheid en risico’s, inspecties op aardbevingsbestendigheid en versterking van woningen.
Bewoners zijn zich in de loop van 2016 wel veiliger gaan voelen. Het gebied aan de zuidkant van het gasveld rond Slochteren, Sappemeer en Siddeburen laat de grootste verbetering zien in gevoel van veiligheid. Minder bevingen vergroten het gevoel van veiligheid, zo verklaren de onderzoekers. (…)

Maatschappelijke kosten hoger dan verwacht
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zien hoofdonderzoekers prof. dr. Tom Postmes en Dr. Katherine Stroebe een extra opgave voor bestuurders en verantwoordelijke instanties. Stroebe: ‘Het blijkt dat de maatschappelijke kosten die de samenleving betaalt voor de gaswinning hoger zijn dan we tot nog toe dachten. Het gaat niet alleen om schade aan huizen en woningwaarde, maar ook om schade aan mensen. ’ Postmes: ‘Het is positief dat er minder bevingen zijn en dat heel veel Groningers zich daardoor veiliger voelen. Het is positief dat er wordt gewerkt aan verbetering van schaderegelingen, aan inspecties en aan versterking. Maar de groep mensen met meervoudige schade groeit en zij komen steeds meer in de knel. Een oplossing is om het welzijn van inwoners centraal te stellen.’ (…)’

‘Rapport draait om hete brij heen’
Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden

‘(…) De Groninger Bodembeweging heeft niet tevreden gereageerd op het rapport. Volgens hen draaien de aanbevelingen om de hete brij heen. “Genegeerd wordt de daadwerkelijke oorzaak van de problemen in het aardbevingsgebied, dat is de gaswinning zelf! De gaswinning is de veroorzaker van de ellende. En daar ligt dan ook de oplossing.” (…)’

Bronnen
Rijksuniversiteit Groningen, 7 februari 2017: Gronings Perspectief: Aardbevingen tasten gezondheid verder aan
Website Gronings Perspectief
Dagblad van het Noorden, 7 februari 2017: ‘Aardbevingen tasten gezondheid verder aan’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.