Aardbevingen Groningen te stoppen met stikstof

19 januari 2015 – Als de NAM niet stopt met gaswinning in Groningen, is er maar één manier om de bodemdaling en aardbevingen tegen te gaan. En dat is stikstof injecteren in de gasvelden.

Volgens emeritus-hoogleraar reservoirtechniek Jan Hagoort zijn bodemdaling en aardbevingen niet te sturen. Dus het besluit om minder gas te produceren in het Groninger gasveld en de winning te verdelen over verschillende velden heeft volgens hem niet het gewenste effect, namelijk minder bevingen. De enige manier om de aardbevingen te verminderen, is de druk in de gasvelden even groot houden met stikstofinjecties.

Hagoort in het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Het is een bewezen techniek in de olie- en gasindustrie, die elders ook al wordt toegepast. Bijvoorbeeld bij een groot offshoreproject bij Mexico. Of dichterbij, bij het gasveld van de NAM bij De Wijk in Drenthe, waar stikstof wordt gebruikt om het laatste gas uit het veld te krijgen.” (…)’

Stikstof is een veilig gas dat in grote hoeveelheden in de lucht voorkomt. Maar de techniek is duur en nog niet eerder op zo grote schaal toegepast. Bovendien zijn er grote fabrieken nodig om het stikstof te injecteren.

NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar in het Dagblad van het Noorden
‘(…) “De impact voor het landschap is groot. Je moet een energiefabriek bouwen met de capaciteit van de Eemscentrale en er zijn tientallen bovengrondse luchtscheidingsinstallaties nodig.” (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 15 januari 2015: ‘Stikstof oplossing voor bevingen’
Dagblad van het Noorden, 19 januari 2015: De fopspenen van Kamp
NAM, 17 januari 2013: Onderzoeken 5 en 6 – bodemdaling, geïnduceerde aardbevingen en analyse van seismische hazard in Groningenveld (pdf, 10 pagina’s)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.