Aardbevingen – Nog geen norm voor aardbevingsbestendig bouwen in Bouwbesluit

12 november 2015Er komt voorlopig geen norm voor aardbevingsbestendig bouwen in het Bouwbesluit. Volgens de Commissie Meijer is er nog een paar jaar onderzoek nodig. Onzin, stellen de opstellers van de norm.

Joost Walraven, emeritus hoogleraar betonconstructies aan de TU Delft en voorzitter van de werkgroep die de norm voor aardbevingsbestendig bouwen opstelt, stelt in Cobouw: ‘We zijn bijna klaar. We zetten nu de puntjes op de i.’ De Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) kan volgens hem snel in het Bouwbesluit worden opgenomen.

De Commissie Meijdam, die minister Kamp adviseert over de te gebruiken bouwnormen in het aardbevingsgebied, adviseerde de minister echter te wachten met opnemen van de norm.

Uit het bericht van Cobouw
‘(…) “Er zijn nog onzekerheden over de praktische berekeningsmethoden. Deze onzekerheden vergen één tot twee jaar nadere studie”, schrijft hij in zijn advies aan de minister. (…)’

Dat is ‘pertinent niet waar’, verklaren leden van de NPR-werkgroep. Januari was haalbaar geweest, stelt Walraven.

Een woordvoerder van Kamp laat Cobouw weten dat in ieder geval tot komend voorjaar de NPR niet in het Bouwbesluit komt. De NEN kan de norm wel alvast publiceren, aldus de woordvoerder.

Dick Kleijer, secretaris van de Groningen Bodem Beweging, verbaast zich erover dat Kamp geen haast maakt met de norm. ‘Die norm is van wezenlijk belang voor ons. Daarin komt namelijk te staan hoe onze huizen verstevigd gaan worden’, aldus Kleijer in Cobouw.

‘(…) De kosten voor nieuwbouw stijgen tussen de 0 en 15 procent zodra de NPR in het Bouwbesluit wordt opgenomen, blijkt uit een concept wetsvoorstel. Dat mag geen excuus zijn, vindt Kleijer: “Dat is dan sneu voor de NAM en het ministerie. Zij hebben hier voor meer dan 200 miljard euro aan gas uit het gebied gehaald. De tranen schieten mij in de ogen.”

Bronnen
Cobouw, 10 november 2015: Conflict over versterkingsopgave Groningen
Cobouw, 10 november 2015: Kleijer: Stijgende bouwkosten? Sneu voor de NAM
Cobouw, 10 november 2015: Wij nemen de beste kaart op in aardbevingsnorm

Zie ook
FluxEnergie, 12 november 2015: Aardbevingen – Experts twijfelen aan kaart KNMI van aardbevingsgebied

Foto: Rijksuniversiteit Groningen

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.