Aardbevingen sterker bij leger gasveld

24 februari 2015 – Met het leger raken van de gasvelden, zullen de aardbevingen in Groningen zwaarder worden en vaker voorkomen. Dat voorspellen medewerkers van Shell en de NAM in een wetenschappelijke publicatie. 

Het AD citeert NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar
‘(…) “We moeten gewoon rekening houden met zwaardere bevingen in de toekomst.” (…) “Daarom moeten we ook blijven inzetten op het versterken van de gebouwen in het gebied. We moeten slim kijken hoe we in het gasveld produceren om de kans op de aardbevingen en de kracht van de bevingen te beïnvloeden.”

In het wetenschappelijke artikel, in december gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research: SolidEarth, concluderen de auteurs dat de voorspelde bevingen sterk samenhangen met de geplande gasproductie. Niet alleen de afname van de druk in het gasveld, maar ook de dikte van het reservoir en de mate waarin het inzakt, maken dat de bevingen voorkomen. Hoe minder gas in het reservoir overblijft, hoe vaker en hoe zwaarder de bevingen zullen zijn.

De NAM trekt de komende 3 jaar 100 miljoen euro uit voor onderzoek, aldus het AD.

 

Bronnen
AD, 24 februari 2015: Aardbevingen sterker door leger gasveld
Journal of Geophysical Research: SolidEarth, december 2014: A seismological model for earthquakes induced by fluid extraction from a subsurface reservoir

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.