Aardbevingsbestendige wisselwoningen voor Loppersum

4 augustus 2016In het Groningse Loppersum worden nu dertien prefab aardbevingsbestendige woningen ‘gemonteerd’ die gebruikt zullen worden als wisselwoningen voor mensen die wegens aardbevingsschade hun huis moeten verlaten.

Uit een bericht van de NAM (de NAM ondersteunde de ontwikkeling van de woningen)
‘(…) [Wethouder Pier Prins van Loppersum:] “Als je zo’n 6 maanden je huis uit moet omdat je oude huis vervangen moet worden door een nieuw en aardbevingsbestendiger huis, dan kun je gezinnen niet in een hotel of vakantiewoning zetten. Deze woningen zijn van alle gemakken voorzien.” De wisselwoningen zijn dan ook geen tijdelijke woningen. Prins: “De eerste vijf jaar worden ze gebruikt als wisselwoning, maar ook daarna blijven de woningen staan als ‘gewone’ huur- of koopwoningen.”
Ook voor Bouwborg is dit een bijzonder project. “Het is de eerste keer dat dit type prefab woningen aardbevingsbestendiger toegepast wordt”, vertelt projectleider Jan-Willem Beugel van Bouwborg. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. “Om aardbevingsbestendiger te worden, is er veel dieper geheid en zijn de huizen veel stijver gemaakt door middel van wapening.” Dat betekent niet dat ingeleverd is op woonkwaliteit: “Mensen krijgen hier echt een volwaardig huis.”
In de komende weken worden de woningen helemaal afgewerkt. Naar verwachting worden de woningen (…) op 1 september 2016 opgeleverd. (…)’

Bronnen
NAM, 29 juli 2016: Aardbevingsbestendigere woningen op transport naar Loppersum

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.