Aardgas is (na machines) Nederlands meest lucratieve exportproduct

Aardgas is (na machines) Nederlands meest lucratieve exportproduct

7 februari 2017Aan de export van aardgas verdient Nederland bijna 7 mrd euro en daarmee is aardgas, na machines,  het meest lucratieve exportproduct (cijfers 2015). Dat meldt het CBS op basis van een eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen.

Uit een bericht van het CBS
‘(…) De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat bijvoorbeeld om chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. (…) Na de machines (12,85 mrd euro) is Nederlands aardgas via de export het belangrijkste (7,6 mrd euro). Agrarische producten zijn ook heel belangrijk voor de Nederlandse export. Zo staat sierteelt (bloemen, planten, boomkwekerijproducten, bloembollen) op plaats drie ( 5,73 mrd euro) in de top tien van meest waardevolle exportproducten. Ook vlees, zuivel, voedingsbereidingen (onder andere babymelkpoeder), groenten en aardappelen zijn terug te vinden in de top tien van exportproducten met de hoogste toegevoegde waarde.


Machines steeds belangrijker
Ook in 1995 en 2005 waren machines de belangrijkste exportgoederen. Voor de Nederlandse export zijn ze steeds belangrijker geworden. Lag het aandeel van machines in de totale exportverdiensten in 1995 op 8,9 procent, in 2015 was dat 11,5 procent. Zo verdienen we bijvoorbeeld steeds meer aan machines voor het vervaardigen van computerchips. Ook aardgas en voedingsbereidingen (babymelkpoeder) zijn nu een stuk belangrijker voor de Nederlandse export dan twintig jaar geleden.

Minerale brandstoffen per euro minst winstgevend
Door alle afzonderlijke goederengroepen op te tellen kunnen zeven hoofdgroepen van goederen worden onderscheiden. Dit betreft de volledige export van Nederlandse makelij. Dan blijkt dat we aan alle voeding en dranken iets meer verdienen via de export dan aan alle machines en apparaten. Wel exporteren we meer machines en apparaten in termen van omzet.

Door het vergelijken van exportverdiensten en exportomzet kan ook worden berekend aan welke goederen we het meest en minst verdienen per euro exportomzet. Aan fabricaten en landbouwproducten (voeding, dranken, natuurproducten en grondstoffen) wordt per euro exportomzet het meest verdiend, tussen 65 en 73 eurocent.

Aan een euro export van minerale brandstoffen verdienen we het minst (40 eurocent). Naast de lucratieve export van aardgas exporteert Nederland namelijk ook grote hoeveelheden aardolieproducten (zoals benzine en stookolie) met een lage toegevoegde waarde. De toegevoegde waarde is hier laag, omdat aardolieproducten geproduceerd worden uit ruwe aardolie die uit het buitenland wordt gehaald. Deze import drukt de winst voor de Nederlandse export. (…)’

Daling export gas

Bovenstaande cijfers voor de aardgasexport zijn al gebaseerd op het gedaalde exportvolume van aardgas. In 2015 lag dat met 48 miljard kubieke meter bijna een kwart lager dan in 2013. In maart 2016 becijferde het CBS dat in 2015 de economische groei met 0,4 procentpunt was gedrukt door de lagere aardgasproductie, in combinatie met de hogere import en lagere export.

Bronnen
CBS, 7 februari 2017: Machines lucratiefste product voor Nederlandse export
Zie ook
CBS, 25 maart 2016: Lagere aardgasproductie drukt handelsoverschot
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.