Aardgas winnen met de hand aan de kraan

20 januari 2015 – Nederland heeft een andere strategie voor gaswinning nodig, vindt de Vlaamse aardwetenschapper Manuel Sintubin. Hij pleit voor een ‘stoplichtsysteem’, waarbij elk moment besloten kan worden tot doorgaan, minderen, of (tijdelijk) stoppen met de winning.

Aan het begin van het jaar bepalen hoeveel gas gewonnen gaat worden, is geen handige strategie, vindt Sintubin. Tijdens een lezing over geïnduceerde aardbevingen in het Naturalis Biodiversity Center in Leiden pleitte hij vorige week voor een ‘stoplichtsysteem’, waarbij wordt besloten hoeveel gewonnen mag worden aan de hand van metingen.

Uit een bericht van Kennislink
‘(…) “We moeten tijdens de gaswinning dagelijks meten wat er gebeurt en daar direct op inspelen”, vat Sintubin het dynamic traffic light system samen. Dat de vertraging van enkele maanden tussen een verandering in de productie en een verandering in de seismiciteit het stoplichtsysteem in de weg zit, realiseert hij zich. “Het blijft een verhaal van vallen en opstaan en van leren uit het verleden. Maar omdat het gegevensbestand toeneemt, kan je toch steeds beter inschatten wat je het beste kan doen.” (…)’

 

Bron
Kennislink, 19 januari 2015: Aardgas winnen met de hand aan de kraan

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.