ABP Fossielvrij: ‘Duurzaamheidsplan mist urgentie en leiderschap’

15 oktober 2015‘Het is onmogelijk om van een duurzaam pensioen te spreken als ABP blijft investeren in kolen, olie en gas.’ ABP Fossielvrij vindt het nieuwe beleggingsbeleid van ABP niet ver genoeg gaan.

ABP Fossielvrij, een campagne geïnitieerd door drie medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Fossielvrij NL, roept ABP-deelnemers op een brief te sturen om hun onvrede met het nieuwe beleid te uiten.

Uit het bericht van ABP Fossielvrij
‘(…) Het nieuwe duurzaamheidsbeleid, dat het ABP vandaag presenteerde, mist ambitie en toont geen leiderschap op het gebied van klimaatverandering. Volgens de initiatiefnemers van ABP Fossielvrij is het onmogelijk om van een duurzaam pensioen te spreken als ABP blijft investeren in kolen, olie, en gas. Zij roepen het grootste pensioenfonds van Nederland op nog scherper te kiezen en geheel uit de fossiele industrie te stappen. ABP investeert momenteel meer dan 30 miljard euro in de fossiele energie industrie.
Vatan Hüzeir, mede-initiatiefnemer van ABP Fossielvrij: “12,000 mensen hebben zich duidelijk uitgesproken vóór een fossielvrij pensioen. Het ABP-bestuur heeft het klimaatvraagstuk nu hoog op de agenda gezet. Maar hoe kan ABP zeggen de zorgen om klimaatverandering serieus te nemen terwijl ze miljarden investeert in fossiele energie bedrijven, bedrijven die zo sterk bijdragen aan het verergeren van het klimaatprobleem? Uit ABP’s meest recente cijfers blijkt dat het pensioenfonds €7,5 miljard investeert in 118 van de 200 bedrijven met de grootste fossiele energiereserves ter wereld. Nu legitimeert ons pensioengeld nog het opbranden van de reserves van deze bedrijven. Dit zal ons klimaat dramatisch veranderen en onze manier van leven onmogelijk maken.”
Hans Schenk, hoogleraar economie in Utrecht en kroonlid van de SER, vult aan: “Die fossiele investeringen zijn niet alleen een gok met het klimaat, maar ook met ons pensioengeld. Gerenommeerd onderzoek laat zien dat om klimaatverandering nog enigszins te beperken, 80 procent van alle kolen, een derde van de olie en vijftig procent van al het aardgas in de grond zal moeten blijven zitten. Fossiele energiebedrijven zullen een groot deel van hun voorraden niet kunnen winnen. De waarde van deze bedrijven is daar wel op gebaseerd en wordt dus ernstig overschat. We zien dit al gebeuren bij kolenbedrijven, waar ABP fors in investeert.” (…)’

Bronnen
ABP Fossielvrij, 14 oktober 2015: Duurzaamheidsplan ABP mist urgentie en leiderschap
Website ABP Fossielvrij

Zie ook
FluxEnergie, 15 oktober 2015: ABP verandert beleggingsbeleid: 5 miljard voor duurzame energie

Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.