Accu-revolutie? – ‘Accu in zakformaat en binnen minuten oplaadbaar’

28 september 2016De Queen’s University van Ontario (Canada) en het Britse bedrijf Ultracap denken over drie jaar een prototype klaar te hebben van een revolutionaire batterij voor o.a. elektrische auto’s: letterlijk op broekzakformaat en binnen enkele minuten op te laden aan een gewoon stopcontact. EngineersOnline bericht erover.

Uit het bericht van EngineersOnline
‘(…) Drijvende krachten achter UltraCap Investment en deze uitvinding zijn Canadese professor Vladimir Krstic van Queen’s University in Kingston Ontario, Canada, en de Nederlander  Nico van Dongen. Deze uitvinding kan een doorbraak betekenen voor emissievrij elektrisch vervoer. Volgens van Dongen is dit een veelbelovende toepassingsmogelijkheid. “Daar is de afsluitende fase van ons onderzoek op gericht; een revolutionair prototype voor een elektrische auto, dat letterlijk in een broekzak past”.

Hoe werkt het?
De door Ksrtic ontwikkelde opslagmogelijkheid is een revolutionaire condensator (de Ultra Capacitor) die grote hoeveelheden elektriciteit kan opslaan. De condensator bestaat uit twee metalen elektroden die gescheiden worden door een keramisch plaatje (dat functioneert als diëlektricum). “Door deze dunne plaatjes met een enorme opslagcapaciteit gelaagd in een behuizing te plaatsen ontstaat een zeer compacte, krachtige en lichte batterij die in luttele minuten opgeladen kan worden. Het opladen kan via een normaal stopcontact”, legt Krstic uit. “Met deze methode kunnen we over een paar jaar afscheid nemen van traditionele milieubelastende chemische batterijen en accu’s.”  (…)

 

Voordelen keramische Ultra Capacitor
Met de ontwikkeling van deze nieuwe generatie batterijen en accu’s voor massaproductie, kan de wereld haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog verder verkleinen. “In combinatie met de duurzame opwekking van elektriciteit zou het zelfs dé oplossing voor het keren van de klimaatverandering kunnen zijn”, claimt Krstic. “Batterijen voor elektrische voertuigen kunnen binnen enkele minuten opgeladen worden en zware accupakketten behoren dan tot het verleden. Je kunt denken aan toepassingsmogelijkheden voor allerlei elektrische apparaten en voertuigen. Doordat batterijen zo licht zijn en heel veel energie kunnen bevatten, kunnen we ze bijvoorbeeld opladen in gebieden waar duurzame energie veel voorhanden is en de batterijen goedkoop, schoon en snel naar plekken op de wereld vervoeren waar duurzame energie nog niet of nauwelijks wordt opgewekt. Bijkomende milieuvoordelen van deze nieuwe generatie batterijen ten opzichte van chemische batterijen zijn verder: de productie kan veel goedkoper, schoner en zonder het giftige lood als metalen geleider. De batterijen vertonen nagenoeg geen verlies van prestaties en gaan miljoenen cycli mee. Na hun levensduur kunnen ze volledig gerecycled worden. Er ontstaat dus geen chemisch afval meer.” (…)’

 

 

Bronnen
EngineersOnline, 27 september 2016: Groene auto-accu over drie jaar in zakformaat én binnen enkele minuten opgeladen
Website Ultracapacitor
Foto: General Motors en Ultracapacitor

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.