Acht tuinbouwbedrijven in Vierpolders krijgen aardwarmte

4 maart 2015 – Acht tuinbouwbedrijven in Vierpolders gaan hun kassen verwarmen met aardwarmte. De bedrijven hopen in oktober de eerste aardwarmte te winnen.

De acht tuinbouwbedrijven deden samen een miljoeneninvestering en kregen, met extra fondsen, de financiering voor het project rond. Het moet de bedrijven 17 miljoen kubieke meter aan aardgas besparen.

Uit een bericht van RTV Rijnmond
‘(…) “Het is een zeer duurzame vorm van energie”, zegt Paul Grootscholten, plantenkweker en een van de initiatiefnemers van het project. “Je verbruikt er geen fossiele brandstoffen mee. Bovendien heb je geen last meer van de sterk wisselende gasprijzen.”
Tomatenkweker Ron Nederpelt verstookt gemiddeld 600.000 kuub gas per jaar. Dat kost hem zo 150.000 euro. “Met aardwarmte hoop ik die kosten met 75 procent te kunnen terugdringen”, zegt hij. (…)’

Uit een bericht van Duurzaam bedrijfsleven
‘(…) Aan het Aardwarmte Vierpolders-project nemen acht glastuinbouwbedrijven uit het Zuid-Hollandse dorp Vierpolders deel. De aanlegkosten zijn geschat op € 20 miljoen. Het beleggingsfonds Meewind investeert via een achtergestelde lening € 2,7 miljoen. Met de investering speelt Meewind naar eigen zeggen in op de groei van geothermie in Nederland. Het resterende bedrag is onder andere dankzij Europese en gemeentelijke subsidies bij elkaar verzameld. (…)’

 

Bronnen
Duurzaam bedrijfsleven, 2 maart 2015: Miljoenenproject aardwarmte verwarmt Hollandse kassen
RTV Rijnmond, 2 maart 2015: Vierpolders start aardwarmteproject
Website Financieringsfonds Meewind

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.