Achtergronden bij de gaswinning in Groningen

18 februari 2015 – De Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt vandaag met haar rapport over de aardgaswinning in Noord-Nederland. De belangrijkste conclusie, dat veiligheidsrisico’s vijftig jaar werden genegeerd, kwam al eerder naar buiten.

Vooruitlopend op de openbaarmaking van het rapport, maar met de uitgelekte conclusie al paraat, komen verschillende kranten met een achtergrondverhaal over de gaswinning in Groningen

NRCnext geeft in zeven vragen over gaswinning en de Groningse bodem duiding aan de grote getallen. Bijvoorbeeld: hoeveel gas wordt er uit het Groninger veld gehaald? Per seconde wordt zoveel gas uit de bodem gehaald, dat er 44 vrachtwagens van 30 ton mee gevuld kunnen worden. Ook wordt ingegaan op hoe dat gas in de bodem zit en hoe het komt dat de bodem boven een gasveld daalt.

In de Volkskrant staat een verhaal over hoe het gevaar van aardbevingen door gaswinning lang werd ontkend en daarna gebagatelliseerd. Het verhaal start gaat van 22 juli 1959, toen het Groninger gasveld werd ontdekt, tot nu.

Ook Trouw schrijft een achtergrondverhaal, over hoe waarschuwingen over de gevaren van gaswinning jaren werden genegeerd tot in 2012 na een beving van 3.6 op de schaal van Richter (bij Huizinge).

Uit het bericht van Trouw
‘(…) Niet langer konden overheid en NAM volhouden dat het met de zwaarte wel meeviel, de zwaarte verder zou oplopen naarmate er meer gas uit de bodem zou worden gehaald. Niet langer was het veilig. (…)’

Bronnen
NRCnext, 18 februari 2015: Een huishouden gebruikt 45 vrachtauto’s gas per jaar (betaald, via Blendle, € 0,19)
de Volkskrant, 18 februari 2015: Hoogstens zou het servies een keertje rammelen (betaald, via Blendle, € 0,25)
Trouw, 18 februari 2015: Een ramp in slow motion (betaald, via Blendle, € 0,25)

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.