ACM: back-up capaciteit TenneT onvoldoende

Foto: TenneT

Stroomnetbeheerder TenneT heeft bij een grote stroomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan, stelt de Autoriteit Consument & Markt. Willen zulke storingen in de toekomst voorkomen worden, stelt de netwerkbeheerder, dan moet het bijna alles dubbel bouwen, à 7 miljard. De toezichthouder denkt echter dat TenneT het met 100 miljoen euro ook wel moet redden. 

Netbeheerder Tennet heeft onvoldoende gedaan om stroomstoringen te voorkomen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een geschil dat staalproducent Tata Steel had voorgelegd. Tata Steel was een van de gedupeerden van de stroomstoring die in maart 2015 grote delen van Noord-Holland en Flevoland plat legde, door een defect bij een hoogspanningsstation van TenneT. Na onderzoek concludeert ACM dat de netbeheerder niet aan haar wettelijke verplichtingen voldoet.

Storing mag niet tot een stroomuitval leiden

Met de manier waarop betreffende station is ontworpen, heeft TenneT zich niet aan de norm gehouden, stelt de ACM. Uit eerder onderzoek bleek dat de storing een gevolg was van falende techniek en een menselijke fout, maar zo’n storing in een onderdeel van het netwerk mag volgens de wet echter niet tot een stroomuitval leiden. Om dat te voorkomen, moet TenneT het netwerk aanpassen, stelt de toezichthouder.

TenneT gaat tegen het besluit van de toezichthouder in hoger beroep. Volgens de netbeheerder moet het daarvoor “grofweg alle elementen” in het netwerk dubbel bouwen, zodat er altijd een backup is als een onderdeel niet werkt. Als alle netwerkbeheerders in Nederland dat zouden moeten doen, stelt de netbeheerder, zou dat de maatschappij 7 miljard euro kosten, ofwel 920 euro per huishouden – een ‘maatschappelijk onverantwoord’ bedrag. ACM denkt echter dat een paar gerichte aanpassingen aan een aantal belangrijke hoogspanningsstations het net al veel robuuster kunnen maken. Dat zou TenneT voor 100 miljoen euro moeten kunnen doen, denkt de toezichthouder.

Bronnen:

  • Nu.nl, 11 september 2017,’TenneT voldeed volgens ACM niet aan de wet bij storing Diemen’
  • NOS, 11 september 2017, ‘Stroomvoorziening Tennet onder vuur, ruzie over aanpak’

Foto: TenneT

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.