foto: Frank Hanswijk / Liander

ACM geeft experimenteel gelijkstroomnet Lelystad Airport groen licht

Eerste publieke gelijkstroomstation van Nederland.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil het netbeheerder Liander mogelijk maken om het eerste publieke gelijkstroomnet in Nederland te realiseren. Liander wil dit uitbouwen op het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark. Het experiment moet ervaring opleveren met gelijkstroomtechnologie en de economische voordelen hiervan onderzoeken. Gelijkstroom zou in de energietransitie een grote rol kunnen spelen.

De productie van duurzame elektriciteit –zoals die door zonnecellen– is steeds vaker gebaseerd op gelijkstroomtechnologie. En dat geldt ook voor steeds meer toepassingen in bedrijven en zelfs in woningen. De bestaande netten zijn alleen geschikt voor wisselstroom. Daardoor moeten wisselstroom en gelijkstroom regelmatig in elkaar worden omgezet. Dat leidt tot energieverliezen. Een gelijkstroomnet speelt in op de toename van het gebruik van duurzame energie. Dit net kan kostenbesparend werken omdat er minder energie verloren gaat.

De ACM is van plan om Liander voor het experiment een ontheffing van vijf jaar te verlenen van een aantal spelregels op de elektriciteitsmarkt. Als de uitkomsten van het experiment positief zijn, kunnen gelijkstroomnetten misschien op meerdere plaatsen en ook door andere netbeheerders worden aangelegd.

Bedrijven die zich op Lelystad Airport Businesspark vestigen krijgen zowel een aansluiting met wisselstroom als een met gelijkstroom. Wanneer ze met zonnepanelen werken hebben ze geen omvormer meer nodig, omdat ze de opgewekte gelijkstroom rechtstreeks in het elektriciteitsnet kunnen injecteren. Bovendien kunnen heel wat elektrische apparaten dan stroom krijgen langs een usb-kabeltje. Liander schat dat hieronder 10% minder energie zal worden verbruikt, die anders onderweg verloren gaat. De historische keuze voor wisselstroom op de bestaande netten was vooral ingegeven doordat wisselstroom veel gemakkelijker kon worden getransporteerd over lange afstanden.

Kennis en ervaring opdoen

Liander verwacht veel te leren van deze primeur. Door de gecombineerde aansluiting van gelijk- en wisselstroom kan Liander bijvoorbeeld de potentie van gelijkstroomnetten onderzoeken, en of de verwachte energiebesparing haalbaar is. Tevens hoopt de netbeheerder meer inzicht te krijgen in de klantbehoefte en marktontwikkelingen bij duurzame lokale opwek. Tenslotte wil Liander ervaring opdoen met het aanleggen en onderhouden van gelijkstroomnetten.

Lelystad krijgt wel het eerste publieke net op gelijkstroom in Nederland, maar eerder zijn er al niet-openbare, kleinschalige voorbeelden aangelegd. Zo ontvangen het ‘circulaire paviljoen’ van ABN Amro in Amsterdam gelijkstroom en het energieneutrale Pulse-gebouw van de TU Delft al gelijkstroom.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.