ACM: Nederland hoort bij koplopers energieoverstappers in Europa

1 mei 2015 – De Nederlandse consument stapt gemakkelijk over naar een nieuwe energieleverancier. In vergelijking met andere Europese landen zelfs heel gemakkelijk. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

In 2014 stapte 13,3 procent van de consumenten over naar een andere energieleverancier. Dat is ruim boven het Europese gemiddelde van 6 procent, concludeert ACM in haar ‘Trendrapportage energiemarkt – tweede helft 2014’. De prijs is de belangrijkste prikkel om over te stappen.

Uit een bericht van de ACM
‘(…) In 2014 is 13,3% van de consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Nederland scoort hiermee ruim boven het EU-gemiddelde van 6% en behoort hiermee tot de koplopers in Europa (2e plaats voor overstappers gas en 4e plaats voor overstappers elektriciteit). Dit blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de tweede helft van 2014. Nog meer overstappers waren vorig jaar tevreden over het overstapproces. Was in 2013 94%van de overstappers tevreden, in 2014 was dit 96%. Anita Vegter, bestuurslid van ACM: “In Europees verband zien we dat de Nederlandse energieconsumenten hun rol goed oppakken. Zij stappen steeds makkelijker over waardoor leveranciers zich moeten onderscheiden op prijs, voorwaarden en klantenservice.”

Prijs belangrijkste overstapprikkel

Van alle Nederlandse overstappers stapte sinds 2004 meer dan de helft één maal over (55%), bijna een kwart twee maal (23%) en 12% drie keer. 44% van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste overstapprikkel. Het werkelijke bedrag dat consumenten met een overstap kunnen besparen kan, in sommige gevallen, oplopen tot 420 euro per jaar. Een belangrijke reden voor consumenten om niet over te stappen is de grote tevredenheid over de huidige leverancier. Ook de angst voor ‘gedoe’ speelt hier een rol, terwijl de consumenten die besluiten over te stappen juist heel tevreden zijn over het proces. 7% van de consumenten is in 2014 van contract gewisseld bij zijn eigen leverancier. Bijna 40% van de consumenten raadpleegde een prijsvergelijkingssite als eerste oriëntatie op een overstap.

Contracten en energierekening

Meer dan de helft (59%) van de consumenten heeft voor gas en elektriciteit een contract voor onbepaalde looptijd met een variabel tarief. Het merendeel van de Nederlandse consumenten (64%) heeft een contract voor groene stroom. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden is in 2014 gedaald naar 1688 euro. In 2013 was dit nog 1727 euro.

Europees perspectief

Portugal, Noorwegen en België vormen de top 3 van Europese landen waar consumenten het meest overstappen van elektriciteitsleverancier. Nederland staat op plaats 4. De top 3 voor gas is Ierland, Nederland en België.

De energiemarkt in Nederland blijft een geconcentreerde markt. De drie grootste energiebedrijven hadden in 2014 bijna 80% van de markt in handen. Sinds 2012 daalt het marktaandeel van deze drie bedrijven geleidelijk. (…)’

Bronnen
ACM, 30 april 2015: Nederland hoort bij koplopers energieoverstappers in Europa
Utilities, 1 mei 2015: Nederlanders stappen gemakkelijk over naar nieuwe energieleverancier

Rapport
ACM, april 2015: Trendrapportage Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt, Tweede halfjaar 2014 (pdf, 4 MB)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.