ACM: ‘Stroomstoring Diemen door technisch defect en menselijke fout’

4 oktober 2016Een technisch defect en een verkeerde inschatting van een medewerker van netbeheerder Tennet zorgden op 27 maart 2015 voor een grootschalige stroomstoring. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt, dat toezicht hield op het onderzoek naar de oorzaak, bekend gemaakt. 

Tennet kwam vorig jaar na eigen onderzoek al tot dezelfde conclusie.

Tijdens de stroomstoring in maart vorig jaar kwamen ongeveer 1 miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland zonder stroom te zitten. Treinverkeer en vliegverkeer raakten ontregeld, ziekenhuizen moesten operaties annuleren en telefoonverkeer viel uit. Pas na een uur kwam de stroom geleidelijk terug, aldus de ACM. De Autoriteit hield toezicht op een extern onderzoek dat in opdracht van Tennet werd uitgevoerd.

Uit een bericht van de ACM
‘(…) Uit het onderzoek blijkt dat een aandrijfmotor van een schakelaar in het hoogspanningsstation niet meer werkte. Bij het testen van deze schakelaar heeft een medewerker van TenneT een verkeerde inschatting gemaakt. Daardoor ontstond kortsluiting. Deze twee oorzaken samen leidden tot de stroomstoring. ACM heeft geen overtreding van de wettelijke voorschriften vastgesteld.
TenneT heeft plannen gemaakt om herhaling te voorkomen. Sommige verbeteringen zijn al doorgevoerd, vooral op het gebied van procedures en onderhoud. De andere verbeteringen worden uiterlijk in 2017 uitgevoerd. ACM ziet toe op de uitvoering hiervan. (…)’

Wat minister Kamp betreft is de nasleep van de stroomstoring met het onderzoek afgerond.

Uit de brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer
‘(…) Ik concludeer dat TenneT en de ACM gedegen en professioneel hebben gereageerd op de stroomstoring. De aanpak verkleint de kans op herhaling, hoewel het risico op een stroomstoring niet geheel te elimineren is. Voor wat betreft de elektriciteitsvoorziening beschouw ik op basis van deze conclusie de nasleep van de storing als afgerond. (…)’

Bronnen
ACM, 3 oktober 2016: Onderzoek ACM naar stroomstoring Diemen afgerond
Brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer, 30 september 2016
FluxEnergie, 17 juni 2015: Stroomstoring Diemen: technisch defect en menselijke fout

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.