Actie om Liesbeth van Tongeren toch nog op lijst GroenLinks te krijgen

Actie om Liesbeth van Tongeren toch nog op lijst GroenLinks te krijgen

21 november 2016 Mensen die teleurgesteld zijn dat Liesbeth van Tongeren niet op de kandidatenlijst van GroenLinks staat zijn er actie begonnen om haar alsnog op de lijst te krijgen. Onder meer via #proliesbeth en #groendoen proberen ze een ‘twitterstorm’ te ontketenen.

Vrijdag maakte Liesbeth van Tongeren zelf met een droge mededeling bekend dat ze niet op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer staat. Uit haar verklaring blijkt niet waarom ze niet op de lijst staat. Van Tongeren was o.a. woordvoerder voor klimaat en energie.
‘(…) Na me ruim zes jaar met volle overtuiging voor GroenLinks ingezet te hebben sta ik niet op de concept-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.
Ik kijk met plezier terug op mijn werkzaamheden in die periode, maar wel getemperd door het besef dat groen beleid nog steeds te wensen overlaat en daar voor opkomen zeer noodzakelijk is. Ik wil vooral ook de kiezers bedanken die me al die jaren gesteund hebben en de vele burgers, bedrijven en organisaties waarmee ik warme relaties heb opgebouwd bij het realiseren van duurzame oplossingen en de aanpak van misstanden. Ik heb nog geen concrete toekomstplannen maar zal me blijven inzetten voor groene zaken en sociale rechtvaardigheid.
Na een roerige periode voert Jesse de partij een nieuwe fase in en ik wens hem en zijn hopelijk, door forse zetelwinst, grote nieuwe fractie veel succes. (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Een woordvoerder van het partijbestuur verklaart enkel dat ‘het tijd is voor nieuwe gezichten op het brede gebied van groen’, een meer inhoudelijke onderbouwing voor de keuze kan zij niet geven.
De leden van GroenLinks kunnen via internet de lijst nog amenderen, maar dan moeten ze wel in meerderheid afwijken van de voordracht van het partijbestuur. Van Tongeren lijkt die mogelijkheid niet af te wachten. (…)’

Concept-kandidatenlijst Groen Links
Gisteren maakte GroenLinks de concept-kandidatenlijst bekend.

 

Liesbeth van Tongeren zat sinds 2010 voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Voordien was ze onder meer directeur van Greenpeace.

Bronnen
Bericht Liesbeth van Tongeren op Facebook
De Volkskrant, 18 november 2016: Liesbeth van Tongeren niet op lijst GroenLinks

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.