Actiegroep Storm Meeden heft zichzelf op

160822 RTV NOORD still projectiel meeden
22 augustus 2016
Storm Meeden, een actiegroep die strijdt tegen de aanleg van een windpark langs de N33, heft zichzelf op. De groep wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor sabotage van boeren die grond beschikbaar stellen voor windpark N33, aldus het Dagblad van het Noorden.

In een spoedvergadering stemde zestig procent van de leden van Storm Meeden voor opheffing van de actiegroep, aldus het Dagblad van het Noorden.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “De opheffing betekent niet dat wij buigen voor de boeren. Integendeel. Punt is dat er dingen gebeuren die niet door Storm Meeden zijn georganiseerd, maar ons wel worden aangewreven.’’ Hendriks [oud-woordvoerder van Storm Meeden] doelt op de honderden puntige voorwerpen die in landbouwpercelen bij Meeden en Scheemda zijn gelegd en machines hebben vernield. (…)’

In Meeden zijn de gemoederen hoog opgelopen om de aanleg van een windpark langs de N33. Een aantal bewoners is bang voor waardedaling van de woningen en overlast. De boeren die hun land beschikbaar hebben gesteld aan RWE, krijgen al jaren te maken met hevig protest. Vorig week vonden ze conservenblikken op hun land met beton en uitstekende stalen pinnen. Bij andere boeren werden de voorwerpen niet gevonden, aldus een van de boeren tegenover RTV Noord.

Uit een bericht van RTL Nieuws
‘(…) Boeren zijn woedend: de projectielen kunnen grote schade aan hun landbouwmachines veroorzaken, net nu het tijd is om te oogsten. “Dit is misdadig. Het zijn gewoon aanslagen”, zegt Geert Sandee, een van de gedupeerde boeren.
Volgens Sandee is het geen mysterie wie de in beton gegoten ijzeren pinnen heeft neergelegd. Hij wijst naar actiegroep Storm Meeden, waarmee hij en andere boeren in de omgeving al jaren een conflict hebben. (…)’

In een interview met RTV Noord vergeleek Sandee de actievoerders met de Islamitische Staat. De actiegroep wilde tegenover RTL Nieuws niet reageren. Tegen het Dagblad van het Noorden laat Hendriks van Storm Meeden weten dat het doel van de groep was om ‘de problematiek geweldloos op de kaart te zetten’, maar dat hij getergde burgers niet in de hand heeft.

Uit het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Hendriks heeft voor de boeren, het Rijk en initiatiefnemers RWE en Yard Energy maar een advies.
“Zet de aanleg van windpark N33 stop en haal zo de angel eruit. Praat met bewoners, anders loopt het uit de hand. Het kan en moet anders. Een energielandschap met een zonnepark, gedragen door zoveel mogelijk inwoners in deze regio, is een veel betere inzet. Daar ga ik vol voor. Alleen een plan waar de bevolking achter staat, maakt een einde aan de overheersing van enkele partijen en wat nog belangrijker is aan de frustratie en agressie.” (…)’

Burgemeester Munniksma van Menterwolde maant tot kalmte en roept de saboteurs via RTV Noord op niet voor eigen rechter te gaan spelen.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 22 augustus 216: Storm Meeden heft zichzelf op
Dagblad van het Noorden, 20 augustus 2016: Wie zaait, wie oogst in winddorp Meeden? (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 17 augustus 2016: Het is weer hommeles rond de windmolens in Meeden
RTL Nieuws, 17 augustus 2016: Conflict windmolens bereikt nieuw dieptepunt: ijzeren pinnen in akkers gelegd
RTV Noord, 17 augustus 2016: Wie heeft akkers in Meeden bezaaid met beton en ijzeren pinnen?
RTV Noord, 17 augustus 2016: Munniksma over onrust in Meeden: ‘Gebruik je gezonde verstand’

Zie ook
FluxEnergie, 8 juni 2015: Informatieavond Meeden over windmolens afgelast wegens actievoerders

Foto: Projectiel zoals ze op de akkers in Meeden zijn gevonden (Still uit video van RTV Noord)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.