Ad Oele pleitte 44 jaar geleden al voor een fonds voor gaswinningsschade

4 augustus 2016Het FD heeft vandaag een opmerkelijk interview van een hele pagina met Ad Oele (92), de PvdA’er die 44 jaar geleden al pleitte voor de instelling van een fonds waaruit gaswinningsschade zou kunnen worden betaald. 

Ad Oele stelde in 1972 vier vragen aan Harry Langman, de toenmalige VVD-minister van Economische Zaken: ‘Bij wie ligt de aansprakelijkheid als in Groningen de bodem daalt door de gaswinning? Is er een schatting van de schade? Moet er niet alvast een voorziening worden getroffen die een uitbetaling van de in latere jaren te verwachten schadeclaims zal garanderen? Of moet er een fonds worden opgezet?’

Uit het interview van het FD
‘(…) U waarschuwde 44 jaar geleden al voor mogelijke aardbevingen in Groningen. Hoe kwam u aan die vooruitziende blik?
‘Ik deed mijn werk. Ik kwam uit Limburg en daar waren bodemdalingen normaal. Toen ik in Geleen woonde, liet de bijkeuken los. Daar was een systeem voor, de mijnschaderegeling. Ik ben geen visionair. Maar ik ben technicus. Dan zie je meer dan niet-technici.’
Werd uw geluid gehoord, in 1972?
‘Nauwelijks. We gingen door met gaswinning. Toen was die gasbel ook nog maar voor een kwart leeg. Inmiddels voor driekwart. Dat maakt verschil.’ (…)
Hoe vindt u dat de NAM het schadedossier aanpakt?
‘Daar heb ik geen diep inzicht in. Dan moet u bij Alders zijn (Hans Alders is sinds 1 juni 2015 Nationaal Coördinator Groningen, red.). Maar ik heb niet de indruk dat het de moedermaatschappijen van de NAM — Shell en Esso — aan geld ontbreekt om de schade te vergoeden.’ (…)
Lacht u nog wel eens in uw vuistje, omdat u gelijk heeft gekregen?
‘Nee. Daar ben ik te oud voor. Er valt op mijn leeftijd niet zo veel meer te lachen. En ik weet niet of je de NAM kunt verwijten de bui niet te hebben zien hangen.’ (…)’

Bronnen
FD, 4 augustus 2016: Oele voorzag in 1972 al bevingen in Groningen. ‘In Limburg waren bodemdalingen normaal’ (Registratie)
Foto Oele: PvdA
Kaart: Overheid.nl

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.