Airco’s en vriezers met HFK’s worden verboden

27 juli 2016Er wordt op dit moment gewerkt aan een wereldwijd verbod op airco’s, vriezers en industriële koelkasten die werken met fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Het wordt na Parijs het grootste klimaatakkoord. Eén kilo van het HFK-gas is voor het klimaat net zo schadelijk als duizenden kilo’s CO2.

Het FD bericht over het verbod.
‘(…) De schadelijke drijfgassen in koelkasten, vriezers en airco’s. Deze gassen, fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), zijn nodig om die apparaten goed te kunnen laten koelen. Maar zodra een installatie wordt gesloopt, komt dit gas in de atmosfeer terecht en daar heeft het een kwalijke uitwerking. De drijfgassen absorberen stralingswarmte van de aarde en versterken zo het broeikaseffect. De stoffen blijken zelfs nog een stuk slechter voor de opwarming van de aarde dan gewoon CO2. Een kilo van dit gas is voor het klimaat net zo schadelijk als duizenden kilo´s CO2. (…) De HFK’s (…) veroorzaken eigenlijk maar een klein deel van het broeikaseffect. De grootste veroorzaker van klimaatopwarming is CO2 dat wordt uitgestoten door verkeer en industrie, laat het Planbureau voor de Leefomgeving weten (PBL). Daarna volgt methaangas dat bijvoorbeeld afkomstig is uit de veeteelt, en uiteindelijk is nog een paar procent afkomstig uit andere bronnen, zoals de fluorkoolwaterstoffen uit koelkasten. Toch is het volgens PBL niet vreemd dat ook daar regels voor komen. ‘Dat gas komt toch een keer in de lucht.’ (…)
Rijke landen moeten in het plan het drijfgas in 2030 (vrijwel) hebben afgeschaft. Armere landen tien jaar later. (…)’

Het FD wijst erop dat er al schonere alternatieven zijn (isobutaan en het koudemiddel R32) maar dat daar ook nog nadelen aan kleven. Het FD tipt de Nederlandse chemiesector: ‘Wie het perfecte middel ontwikkelt, heeft goud in handen.’

Bronnen
FD, 26 juli 2016: Uw huidige airco is straks verboden (Registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.