chemiepark Delfzijl, foto WeeghDesign, via Pixabay CC0

Akzo en GasUnie onderzoeken 20 MW groene waterstofinstallatie

chemiepark Delfzijl, foto WeeghDesign, via Pixabay CC0

Terwijl Groningen staat nog na te beven van de aardbeving van 8 januari, lanceren Akzo Nobel en GasUnie een plan om bij te dragen aan de overschakeling van aardgas naar groene waterstof. Met een 20 MW power-to-gas installatie op duurzame energie, willen ze het Chemie Park Delfzijl van groene waterstof gaan voorzien. 

AkzoNobels Specialty Chemicals business en Gasunie New Energy willen een installatie bouwen die elektriciteit uit hernieuwbare bronnen omzet in 3 kiloton groene waterstof per jaar (30 miljoen m3). Dat zou kunnen met een 20 megawatt waterelektrolyse-unit, die momenteel de grootste in Europa zou zijn. Eind 2019 hopen de partners te beslissen of ze de installatie echt gaan realiseren.

Van 1 MW naar 100 MW

In de 20 MW ‘power to gas’-installatie moet water gesplitst worden in waterstof en zuurstof. De grootste elektrolyse-unit die Nederland tot nu toe in de planning had staan, moet een capaciteit van 1 megawatt krijgen. Uiteindelijk willen Akzo en GasUnie niet alleen onderzoeken om te kijken of het mogelijk is die capaciteit te vertwintigvoudigen, maar zelfs om die te verhonderdvoudigen.

Als Nederland haar klimaatdoelstellingen echt wil waarmaken, moet het in 2030 in voldoende mate over waterstof beschikken, benadrukt Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van GasUnie. De ruim 800.000 ton waterstof die de Nederlandse industrie nu per jaar gebruikt, wordt momenteel vooral gewonnen uit aardgas. ‘De vervanging hiervan door duurzaam geproduceerde waterstof verlaagt de CO2-uitstoot met 7 miljoen ton’, voorziet Marcel Galjee, directeur Energie van AkzoNobel Specialty Chemicals, ‘maar de echte potentie zit in de grootschalige productie als basis voor groene chemie.’

Groen chemisch Groningen

Sinds Groningen wordt opgeschrikt door aardbevingen zijn veel initiatieven ontstaan om de provincie over te laten schakelen op hernieuwbare energiebronnen. De bestaande aardgasinfrastructuur, de aanwezigheid van veel agro-chemische industrie en een potentieel van minimaal 10 gigawatt aan windenergie boven de nabijgelegen Waddeneilanden, zouden de provincie bij uitstek geschikt maken om het voortouw te nemen in de transitie van aardgas naar groene waterstof. Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft, berekende eerder dat daar 18 tot 25 miljard euro aan investeringen in productielocaties en transportfaciliteiten voor nodig is.

Samen met Nuon en het Noorse Statoil startte GasUnie medio 2017 al een innovatieproject om een deel van de Magnum-centrale in de Groninger Eemshaven vanaf 2023 over te laten schakelen op waterstof. Omdat energietransport en langetermijnopslag in gasvorm goedkoper is dan wanneer energie wordt getransporteerd via stroomkabels, zou het logisch zijn om windenergie zo dicht mogelijk bij de bron om te zetten in waterstof, denken deskundigen als Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dicht bij de plaatsen waar de energie aan land komt – zoals in de Eemshaven of Delfzijl – of mogelijk al op zee.

Hergebruik gasinfra

De bestaande gasinfrastructuur zou in dat geval gebruikt kunnen worden voor waterstof: gasplatforms voor waterstofproductie, voormalige gasvelden voor opslag en leidingen naar de kust voor transport. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken publiceerde certificeringsorganisatie DNV GL afgelopen november een rapport waarin geconcludeerd wordt dat dat heel goed kan, mits een paar knelpunten worden aangepast en de regels worden versoepeld. Zowel de havens in Rotterdam en in Delfzijl, zouden dan kunnen worden gebruikt als aanlandingspunt voor toekomstige offshore wind van de Noordzee.

Lees ook:

Foto: chemiepark Delfzijl, foto WeeghDesign, via Pixabay CC0

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.