Al 175 handtekeningen onder Klimaatakkoord Parijs

Al 175 handtekeningen onder Klimaatakkoord Parijs

23 april 2016 – Gisteren hebben 175 landen – meer dan verwacht –  het Klimaatakkoord van Parijs getekend. Dat gebeurde in New York, in het gebouw van de Verenigde Naties. 

Bij de ondertekeningsceremonie was ‘haast’ het hoofdthema. Iedereen was doordrongen van het besef dat de wereld vaart moeten maken met effectieve klimaatmaatregelen. In de woorden van de Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN: ‘The world is in a race against time. The era of consumption without consequences is over. Today you are signing a new covenant with the future. This covenant must amount to more than promises.’

Handtekeningen en nationale ratificaties
De ceremonie gisteren was het begin van een ondertekeningsgelegenheid die een jaar zal duren. Maar gisteren was met 175 handtekeningen al een record: nog nooit kreeg een internationaal verdrag op één dag zoveel handtekeningen. Er ontbreken na gisteren nog een twintigtal handtekeningen van de 195 landen die in Parijs het Klimaatakkoord sloten.
Vijftien landen konden in New York hun handtekening al zetten op basis van een nationale ratificatie.
China kondigde rond de ondertekening gisteren aan dat het land het verdrag binnenkort zal ratificeren.
De verwachting is dat in ieder geval een aantal grote olieproducerende landen niet zullen tekenen: Saoedi Arabië, Irak, Nigeria en Kazachstan.

Plannen moeten nu al aangescherpt worden
Terwijl de ondertekening gisteren begon, is eigenlijk nu al duidelijk dat de voorgenomen inspanningen van de verschillende landen fors omhoog zullen moeten. In één onderzoek (Climate Interactieve Research Group) is berekend dat de voorgenomen maatregelen toch nog zullen leien tot een opwarming van maar liefst 3,5 graad Celsius. een ander onderzoek (Climate Action Tracker) denkt dat het 2,7 graad zal zijn. ‘Parijs’ gaf als maximum 2 graden, maar liever nog niet meer dan 1,5 graad.

Staatssecretaris Dijksma
Omdat Nederland nu voorzitter is van de EU tekende staatssecretaris Dijksma gisteren namens de 28 EU-lidstaten. Ze benadrukte van de EU zijn reductiedoelstellingen van 20% naar minstens 40% in 2030 heeft verhoogd. Ze wees indringend op twee zwakke plekken in de reductieprogramma’s: het feit dat de lucht- en scheepvaart buiten schot zijn gebleven en het feit dat er nog steeds geen goed werkend systeem voor carbon pricing is. Carbon pricing is volgens haar essentieel voor een ‘smooth and orderly transition’.
Ze kondigde voor het najaar een Europese dialoog over carbon pricing aan. Met een ‘let’s get down to work’ rondde zij haar bijdrage in New York af.

Toespraak Sharon Dijksma bij ondertekeningsceremonie (3’36”)

160423-DijksmaNewYork

Bronnen
UN, 22 april 2016: ‘We are in a race against time,’ says Ban, as leaders sign landmark Paris climate accord
UN, 22 april 2016: ‘Today is an historic day,’ says Ban, as 175 countries sign Paris climate accord
The New York Times, 22 april 2016: 175 States Sign Landmark Paris Deal on Climate Change

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.