Albert Heijn: Een halfje bruin en wat zonne-energie?

23 oktober 2015Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, start een pilotproject met zonne-energie. Op het dak van een winkel in Venray komen zonnepanelen die gezamenlijk eigendom zijn van buurtbewoners. 

Dat meldt Solar Magazine. Zzon, een initiatief van Eigenenergie.net en Virida, is de ontwikkelaar van het zogenoemde ‘postcoderoosproject’. Daarin is het mogelijk subsidie te krijgen voor collectieve zonneprojecten.

Uit het bericht van Solar Magazine
‘(…) Venray is de pilotlocate van het nieuwe concept van ZZON. Hier verhuist de AH-supermarkt van het centrum van Venray naar de winkellocatie Gouden Leeuw. Op het dak komen 800 tot 1.200 dunne filmzonnepanelen van Stion. De pv-installatie moet in januari 2016 operationeel zijn. (…)
Ahold heeft het project in Venray inmiddels officieel bestempeld als pilot en wil bij een succesvolle uitrol het concept van postcoderoosprojecten binnen haar supermarktketen landelijk uitrollen. (…)’

Uit een bericht van Zzon
‘(…) Zzon wil zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken, ook voor diegenen met een te klein of zonder eigen dak. Met Zzon kunnen buurtbewoners meedelen in de baten door te investeren in een aantal zonnepanelen, en zo profiteren van zonne-energie van andermans dak. Ontzorgen is de grootste taak van Zzon: wij richten een lokale coöperatie op, zorgen voor de de installatie en het beheer van de zonnepanelen en ondersteunen de lokale ondernemer of instelling die het mogelijk maakt.

Ook mee doen!
ZZON Coöperatie Gouden Leeuw stelt het dak van de nieuwe Albert Heijn ter beschikking voor 800 tot 1200 zonnepanelen, waar u als buurtbewoner in kunt investeren. U ontvangt lokale en duurzame zonne-stroom én profiteert van een rendement van maar liefst 9% gedurende 15 jaar op uw investering. Om dit mogelijk te maken stapt u over naar Huismerk Energie. Zo wordt ook de rest van uw energie lokaal en duurzaam opgewekt. Doet u ook mee?

Disclaimer
Hoewel het doel is om de installatie midden januari 2016 op het dak van Albert Heijn, Gouden Leeuw 8 te Venray te plaatsen, is de doorgang van het project afhankelijk van de volgende zaken:

  • Na de wervingscampagne zullen er voldoende leden moeten zijn, zodat het minimum aantal panelen van 840 is verkocht
  • Voor een toekenning vanuit de belastingdienst van dit project als zijnde een postcoderoosproject en de daarbij behorende Verlaagd Tarief Regeling, zal nog goedkeuring moeten plaatsvinden. Deze goedkeuring is gebaseerd op de oprichting van een coöperatie, de selectie van een postcoderoos en de aanlevering van een ledenlijst. Daar waar de eerste twee punten al geregeld zijn, is het pas mogelijk na de wervingscampagne een ledenlijst aan te leveren en dus met zekerheid te zeggen of de postcoderoosregeling wordt toegewezen.
  • Een definitieve toezegging van een groenlening vanuit de Rabobank Venray. Hoewel Rabobank Venray positief staat tegenover het project en er meerdere gesprekken zijn geweest tussen Rabobank Venray en ZZON BV, is de groenlening nog in een aanvraagprocedure. (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 21 oktober 2015: Albert Heijn start pilot om via supermarkten landelijk postcoderoosprojecten te starten
Zzon, zonder datum: ZZON Project: Venray Gouden Leeuw

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.