Al 1,5 miljoen huishoudens met een slimme meter

16 juni 2015 – Al meer dan anderhalf miljoen huishoudens beschikken inmiddels over een slimme energiemeter. Slechts 3% van de mensen weigert de slimme meter, aldus Netbeheer Nederland.

 

Persbericht Netbeheer Nederland
(…) Met deze op afstand uitleesbare meter ontvangen mensen elke twee maanden een verbruiksoverzicht waarmee ze meer grip hebben op hun energiegebruik. Door de slimme meter te koppelen aan een energieverbruiksmanager wordt het nog makkelijker om energie te besparen. Energieverbruiksmanagers zijn producten of diensten waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik.

Vanaf 1 januari van dit jaar is gestart met het grootschalig aanbieden van de slimme meter. De landelijke doelstelling is om in 2020 bij alle 8 miljoen huishoudens in meer dan 400 gemeenten een slimme meter te hebben aangeboden. De slimme meter is niet verplicht. “Uit de gegevens over de eerste maanden van het jaar blijkt dat de grote meerderheid de slimme meter accepteert. Slechts 3% van de mensen weigert de slimme meter”, aldus André Jurjus directeur van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Mensen die de slimme meter wel accepteren, hoeven niet langer meterstanden door te geven. Dit proces vereenvoudigt de administratie bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier en bij verhuizen. Teruggeleverde energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt met de slimme meter accuraat geregistreerd. Het verbruiksoverzicht dat mensen met een slimme meter elke twee maanden ontvangen, zorgt bovendien voor meer grip op het energieverbruik. “Als je de slimme meter koppelt aan een energieverbruiksmanager , dan wordt de meter pas echt slim en zijn energiebesparingen van 10% in de praktijk goed haalbaar”, stelt Jurjus.

Op www.energieverbruiksmanagers.nl staat een overzicht van producten die door marktpartijen worden aangeboden. “Omdat er inmiddels bij anderhalf miljoen adressen een slimme meter aanwezig is, loont het voor marktpartijen de moeite om met hun producten en diensten hierop aan te sluiten. “Jaarlijks komen er ruim een miljoen adressen bij waardoor het potentiele afzetgebied sterk groeit. Alle reden om hierop in te spelen  en mensen in staat te stellen om te besparen op hun energieverbruik.”

Op termijn kunnen met de slimme meter vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat is nodig vanwege nieuwe vormen van energiegebruik, zoals de elektrische auto en fiets, en omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken via bijvoorbeeld zonnepanelen.

 

Bronnen
Persbericht Netbeheer Nederland, 16 juni 2015: 1,5 miljoen huishoudens met een slimme meter 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.