‘All electric woonhuizen is geen oplossing – Micro-wkk op groen gas wél’

23 mei 2017In de wereld van de installateurs wordt geconcludeerd dat ‘all electric’ woonhuizen geen oplossing zijn voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Er wordt daarom door het bedrijf Remeha nu een proef gedaan met een micro wkk-systeem (een HR-ketel die stroom opwekt) voor particulieren. Op groen gas.

Uit een bericht van Installatieprofs
‘(…) Het bedrijf Remeha is in acht huizen in Nederland bezig met een proef om te onderzoeken wat een huis nodig heeft om de uitstoot van CO2 tot het minimale of zelfs nul te reduceren. “Zonnepanelen zijn een goede stap, maar het probleem zit hem daarbij in de seizoenspieken die ontstaan”, legt Marco Bijkerk van Remeha uit. In de zomer leveren zonnepanelen aanzienlijk veel elektriciteit, maar in de winter blijft de productie achter waardoor er als nog elektriciteit van het net wordt gehaald. De energievraag en het teruggeleverde overschot streept elkaar per definitie weg, maar een daadwerkelijk reductie van CO2 levert het niet direct op, legt Remeha uit. De trend van all electric huizen is daardoor een wassen neus.

All electric lost probleem niet op
All electric huizen reduceren niet voldoende CO2 doordat er nog te veel gebruik wordt gemaakt van saldering. Daarnaast is het niet mogelijk om alle zeven miljoen huishoudens aan te passen naar all electric. Mocht dit wel gebeuren, dan zal er een overbelasting plaatsvinden op het huidige electriciteitsnetwerk. De aanpassing van deze infrastructuur zal daardoor behoorlijk duur zijn. “Schone energie zonder CO2-uitstoot tegen de laagste maatschappelijk kosten moet dan ook centraal staan en niet het doel ‘all electric’ of ‘stoppen met gas’.” Remeha is daarom op zoek naar een systeem dat de pieken op het elektriciteitsnetwerk wegneemt en de CO2-uitstoot nagenoeg naar nul brengt. De vraag vanuit het net moet daarbij tot het minimale worden beperkt. “Met alleen een pv-systeem kom je er dan niet. Gas is daarbij nodig.” Circulair of groengas wel te verstaan, aardgas moet eruit, vindt het bedrijf.

Micro wkk-systeem
In de proefwoning heeft Remeha daarom een micro wkk-systeem (een HR-ketel die stroom opwekt) aangesloten die, als dat in de winter noodzakelijk is, groengas omzet in elektriciteit. De warmte die daarbij vrij komt, wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis. Stroom, voor de apparatuur in het huis, wordt buiten het stookseizoen opgewekt door de zonnepanelen waarbij het overschot aan elektriciteit wordt opgeslagen in een thuisbatterij van Hybrid. Voor het koken en verwarmen van water wordt gebruik gemaakt van groengas. Het gebruik van gas doet veel mensen steigeren, legt Bijkerk uit, maar hij maakt daarbij duidelijk dat het niet gaat om aardgas, maar om groengas. Bijkerk deelt de mening dat er spoedig afscheid moet worden genomen van fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkolen. Het groene gas wordt gemaakt door duurzaam opgewekte energie, want de verwachting is dat daar spoedig een groot aanbod van zal ontstaan.
De opstelling zoals die is aangebracht in het proefhuis wordt in de komende tijd verder ontwikkeld en zal, als de doorontwikkeling klaar is, worden aangeboden aan particulieren. De prijs van het volledige systeem, wordt door Remeha geschat op € 20.000 euro.

Particulieren noodzakelijk
Het terugdringen van CO2-uitstoot is volgens het bedrijf namelijk niet alleen een taak van de overheid en het bedrijfsleven. Ook particulieren moeten hun schouders er onderzetten. Zij kunnen worden gestimuleerd te investeren in zulke systemen door middel van kostenbesparing en een korte terugverdientijd. Het is namelijk 2020 voordat je er erg in hebt. (…)’

Bronnen
Installatieprofs, 23 mei 2017: CO2-reductie vraagt meer dan alleen pv-systemen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.