Alle Brabantse huizen energieneutraal in 2050

11 februari 2015 – Alle 800 duizend huizen in Brabant moeten in 2050 evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Dat doel hebben de provincie Brabant en de vijf grote Brabantse steden (Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda en Helmond) zich gesteld. 

Er is nog een lange weg te gaan, want nu is slechts één huis in Tilburg en één in Den Bosch energieneutraal, zo meldt het Brabants Dagblad. Twee ‘kwartiermakers’ moeten zorgen dat er snel duizend energieneutrale woningen worden gebouwd. Na twee jaar moet de markt het overnemen.

Tilburgse corporaties hebben berekend veertig jaar nodig te hebben om de investering terug te verdienen. Hoe dat voor particulieren zit, is nog niet duidelijk.

Uit een bericht van Omroep Brabant
‘(…) Wethouder Berend de Vries van Tilburg noemt het goed voor de werkgelegenheid in Brabant. “De bouw wordt hierdoor gestimuleerd want er komt veel werk voor aannemers.” (…)’

‘(…) Voor particulieren moet er een soort loket komen. “Daar vertel je dan wat voor huis je hebt. Vervolgens krijg je een offerte waarin staat hoe je de woning energieneutraal kan maken”, legt gedeputeerde Johan van den Hout uit. “Je krijgt dan een overzicht welke aannemer je kan inzetten en wie voor jou de verbouwkosten betaalt.” (…)’

Bronnen
Brabants Dagblad, 11 februari 2015: Alle huizen in Brabant gaan energie produceren voor eigen gebruik (betaald, via Blendle, € 0,10)
Omroep Brabant, 11 februari 2015: Provincie wil 800.000 energieneutrale woningen in Brabant in 2050

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.