Alliander en Zaanstad onderzoeken lokaal handelsplatform voor energie

Alliander en Zaanstad onderzoeken lokaal handelsplatform voor energie

9 februari 2016Alliander en Zaanstad gaan de mogelijkheden onderzoeken voor een lokaal handelsplatform voor duurzame energie. De netwerkbeheerder en de gemeente tekenden vrijdag een intentie-overeenkomst.

Door een lokale uitwisseling van energie, zouden opwekkers van duurzame energie een gunstiger prijs kunnen krijgen en hoeft de afnemer minder te betalen, aldus Alliander in een persbericht.

Uit een bericht van Alliander
‘(…) Alliander heeft de gemeente benaderd met de vraag om in samen een lokaal handelsplatform te onderzoeken. Voor Alliander is dit interessant, omdat het platform kan helpen de kosten te drukken. CEO Peter Molengraaf legt uit dat dit aansluit bij de strategie. ”Onze klanten willen én hebben steeds meer invloed op de manier waarop ze hun eigen energievoorziening regelen. Wij willen het hen daarom makkelijker maken om keuzes te maken die niet alleen goed uitpakken voor hun eigen situatie, maar ook voor de totale energievoorziening. Het zou daarom voor klanten aantrekkelijk moeten zijn om energie te gebruiken als er veel van beschikbaar is, energie terug te leveren als er weinig van is en het energienet zo min mogelijk te belasten als er te veel drukte op ontstaat. Zoals hier in Zaanstad. Hier staan energie-intensieve bedrijven praktisch naast woonwijken. Een ideale plek om lokaal duurzaam opgewekte energie ook lokaal te verhandelen. Dat zorgt voor minder belasting op ons net en voor de klant een betere prijs voor zijn geproduceerde duurzame energie.”

Kansen voor Zaanstad
Ook de gemeente ziet kansen. Wethouder Dick Emmer: “Ik wil graag lokaal de directe relatie tussen producent en afnemer van duurzame energie mogelijk maken, zodat onderling uitwisselen van duurzame energie makkelijker wordt. Dat is uiteindelijk voor beide partijen financieel interessant. Ik voorzie een groei van de productie van duurzame energie in Zaanstad en wil graag dat die schone energie betaalbaar en nuttig in Zaanstad wordt gebruikt.” (…)’

Bron
Alliander, 5 februari 2016: Samenwerken in Zaanstad

Foto: Alliander

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.