foto: Vincent van den Hoogen /Enexis

Alliander neemt opleiding technisch personeel mee in handen

Elf studenten die net hun havodiploma (Vlaams equivalent: technisch secundair onderwijs) hebben behaald, zijn deze week gestart in een opleidingstraject van netbeheerder Alliander. In twee jaar worden ze er opgeleid voor een technische functie op hbo-niveau en behalen ze een erkend diploma.

Het Operational Network Program (ONP) biedt een combinatie van een praktische vakopleiding en werken in de praktijk. Na drie maanden vakopleiding, gaan de studenten vanaf januari aan de slag bij Alliander. De overige twee dagen krijgen ze les op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Han).

Het programma is opgezet om het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De economie groeit hard en de energietransitie levert veel werk op. Daarbij hebben we, net als andere bedrijven, een tekort aan technisch personeel.

Een dergelijk (combinatie van werken met studeren gericht op een verdere loopbaan bij een bepaald bedrijf) initiatief is niet nieuw, maar het is wel voor het eerst binnen de elektrotechniek dat onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in de regio Arnhem-Nijmegen samenwerken voor zo’n technische opleiding. Bij het project zijn het Seece (expertisecentrum voor duurzame elektrische energie) van de Han, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam, het Graafschap college en Alliander betrokken. De studenten betalen geen studiekosten en ontvangen een salaris. Na twee jaar kunnen ze ervoor kiezen verder te studeren om een bachelor-diploma te halen. Ze kunnen ook meteen aan de slag gaan, want ze zijn vrijwel verzekerd van een baan. Omdat studenten direct praktijkervaring opdoen, dragen ze vanaf het begin bij aan het dagelijks werk van Alliander.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.