foto: RWE

Amercentrale draait eindelijk (deels) op biomassa

Amercentrale duwbak

Na een overgangsperiode die langer dan verwacht duurde is de Amercentrale in Geertruidenberg nu omgeschakeld van een volledig kolengestookte naar een 40%-biomassagestookte centrale.

Dit levert volgens uitbater RWE een besparing op van 1,4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. De Amercentrale levert stroom aan het equivalent van 360.000 huishoudens. Met de restwarmte van de elektriciteitsproductie levert ze ook warmte aan het Amerwarmtenet dat 40.000 huishoudens en 550 bedrijven in Breda en Tilburg bedient. Tegelijk met de elektriciteit wordt deze warmte ook gedeeltelijk vergroend.

In principe had de omschakeling al in de zomer van vorig jaar moeten plaatsvinden, maar er deden zich nogal wat kinderziekten voor. “Zo liep het aanvoersysteem gemakkelijk vast,” zegt RWE-woordvoerster Riekje Pelgrim. “Maar die problemen zijn nu opgelost.”

Vanaf januari 2019 moet de Amercentrale voor 50% op biomassa draaien en begin 2020 op 80%. “RWE heeft de ambitie om de Amercentrale op termijn volledig te verduurzamen,” aldus Pelgrim.

De biomassa die de Amercentrale vandaag gebruikt, is afkomstig uit Estland, uit de duurzame bos- en houtindustrie. “Het is een restproduct, alles wat niet geschikt is voor bijvoorbeeld het maken van meubels, zoals takken, twijgjes, snoeihout, dunningshout en kromme bomen of voor de papierindustrie.” Bij de verdere verduurzaming van de Amercentrale zal RWE ook andere leveranciers moeten aanspreken. “We denken daarbij aan resthout uit Canada en het zuiden van de Verenigde Staten.” Dat brengt aanzienlijke transporttrajecten met zich mee. “We kopen onze houtpellets aan conform het biomassaconvenant dat we sloten met de Nederlandse overheid en de ngo’s. Daarin zijn ecologische voorwaarden over het transport opgenomen.”

Begin dit jaar was er nog discussie over de manier waarop het convenant omschreef welke biomassa in aanmerking kwam voor bijstook in elektriciteitscentrales. Een geschillencommissie binnen de Sociaal-Economische Raad heeft zich daarover uitgesproken. Naast pellets mag er ook zaagsel gebruikt worden, ook al is de herkomst daarvan niet volledig traceerbaar.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Amercentrale draait eindelijk (deels) op biomassa”

John De Rijk|10.05.20|11:51

De cijfers van RWE moeten ernstig worden gewantrouwd . Ze hebben maar één doel en dat is zoveel mogelijk subsidie binnenhalen ! RWE en de bondgenoten van de milieulobby zetten de regering alsmaar onder druk mrt als doel subsidies los te krijgen en vervolgens alsmaar meer binnen te halen. Tevens wil men met goedkeuring van de regering de prijs van de (schone ?) energie doorberekenen aan de klant en op die manier stroomt het geld op 2 manieren binnen. Aandeelhouders zullen zeer tevreden zijn!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.