Amercentrale vanaf 2020 voor 80 procent op biomassa, mét subsidie

Amercentrale vanaf 2020 voor 80 procent op biomassa, mét subsidie

6 december 2016RWE krijgt subsidie voor de bijstook van biomassa. Hoe groot het bedrag is, wil het Duitse energiebedrijf niet zeggen. Met de subsidie laat RWE de kolencentrale in Geertruidenberg in 2020 voor 80 procent op biomassa draaien en die in de Eemshaven voor 15 procent.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Zowel RWE als het ministerie wil niet zeggen hoe hoog de verstrekte subsidie is. De totale subsidiepot voor de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) bestond uit 5 miljard euro. Eerder dit jaar kreeg RWE in totaal 1,2 miljard voor een periode van acht jaar. (…)’

Uit een bericht van het FD
‘(…) Vast staat dat het gaat om grote bedragen. Twee maanden geleden berekenden experts dat kolencentrales tussen de € 2 mrd en € 2,5 mrd subsidie zouden gaan aanvragen voor de bijstook van biomassa. (…)
Door de subsidie zal in 2020 de Amercentrale in Geertruidenberg voor 80% draaien op biomassa. De kolencentrale van RWE in de Eemshaven zal 15% van de energie opwekken met biomassa. (…)’

Subsidie voor bijstook van biomassa is omstreden. Milieugroepen zien de kolencentrales liever sluiten en vervangen worden door wind en zon. De Tweede Kamer stemde in februari van dit jaar tegen een subsidie voor de bijstook van biomassa in kolencentrales. Minister Kamp stelt dat de bijstook nodig is om de het CO2-reductiedoel in het Energieakkoord te halen.

Bronnen
NRC Next, 6 december 2016: Kolencentrale Geertruidenberg gaat grotendeels over op biomassa (via Blendle)
FD, 5 december 2016: RWE krijgt subsidie voor bijstook biomassa (registratie)
FluxEnergie, 3 februari 2016: Kamer wil geen subsidie voor bijstook biomassa in kolencentrales

Zie ook
FluxEnergie, 12 oktober 2016: RWE vraagt nog eens 2 miljard euro subsidie aan voor bijstook biomassa
FluxEnergie, 29 augustus 2016: Bijstook biomassa – Wachten op een besluit van Kamp

Foto: Essent

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.