Amsterdam Arena wordt energiebedrijf

14 maart 2017Voetbalstadion Amsterdam Arena richtte maandag een energiebedrijf op: Amsterdam Energy ArenA. De Arena laat een grote batterij bouwen om de zonnestroom van de panelen op het stadiondak in op te slaan. Het nieuwe energiebedrijf wil de flexibele opslagcapaciteit en de overtollige elektriciteit verkopen. 

De Duitse batterijenfabrikant The Mobility House bouwt de komende maanden een grote accu in de parkeergarage van de Amsterdam Arena, aldus Amsterdam Arena in een persbericht.

Uit een bericht van Amsterdam Arena
‘(…) Dit opslagsysteem bestaat uit 280 gebruikte batterijen uit de elektrische Nissan LEAF. Het vermogen is 4 megawatt, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. Het is voor het eerst dat een dergelijke groot systeem voor energieopslag gerealiseerd wordt in een commercieel gebouw. (…)
Amsterdam Energy ArenA realiseert het opslagsysteem niet voor niets in de parkeergarage. Het systeem kan namelijk worden uitgebreid door er elektrische auto’s aan te koppelen. De accu’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit. Het nieuwe bedrijf verdient geld met het systeem door de beschikbare opslagcapaciteit te verhandelen op de energiemarkt. Vooral voor netbeheerders is het waardevol om te beschikken over mogelijkheden voor flexibele, tijdelijke opslag van elektriciteit. Zij hebben hier geld voor over omdat investeringen in de aanpassing van het elektriciteitsnet hierdoor niet nodig zijn. Daarnaast wil Amsterdam Energy ArenA de kennis en ervaring die zij hiermee opdoet brengen naar andere stadions waar Euro2020-wedstrijden worden gespeeld.

Energieproductie, -opslag en -levering
Met de megabatterij wil Amsterdam Energy ArenA de komende jaren uitgroeien tot spil in het lokale smart energy grid. Als er ‘s avonds bijvoorbeeld een concert plaatsvindt in de Ziggo Dome en er in de ArenA geen activiteiten gepland staan, kan de batterij energie leveren aan de buren. Amsterdam Energy ArenA biedt dan als energiebedrijf een combinatie van duurzame elektriciteitsproductie met de eigen zonnepanelen, flexibele energieopslag met accu’s en kan dan ook lokaal energie leveren aan gebouwen en wellicht ook woningen in de directe omgeving. (…)’

Uit een bericht van de Ingenieur
‘(…) Het is wel de vraag hoeveel overtollige stroom de ArenA zal hebben. In de Ingenieur vertelden de initiatiefnemers dat capaciteit van de accu genoeg zou zijn om de ArenA drie à vier uur van stroom te voorzien. Er zijn nu wel heel veel potentiële klanten voor de opgewekte zonnestroom; auto’s opladen, leveren aan de Ziggo Dome en terugleveren aan het net. En dan moet de accu ook nog eens als noodaggregaat dienen. De tijd zal leren of al die functies met één batterij van 4 MW zijn te vervullen. (…)’

Eerder deze maand pastte de Arena zijn verlichting aan; de nieuwe LED-verlichting op het veld is zo’n 30 procent zuiniger dan de eerdere verlichting, aldus Binnenlands Bestuur.

Bronnen
Amsterdam Arena, 13 maart 2017: Amsterdam Arena richt innovatief energiebedrijf op
Trouw, 13 maart 2017: Amsterdam Arena wil groene uitblinker zijn
De Ingenieur, 13 maart 2017: Voetbalstadion wordt stroombedrijf
Binnenlands Bestuur, 2 maart 2017: Nieuwe stadionverlichting Amsterdam Arena officieel in gebruik

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.