Amsterdam gaat warmte en kou uit leidingwater halen

25 maart 2016 – Waternet, de drinkwaterleverancier van o.a. Amsterdam, gaat naast drinkwater ook kou en warmte leveren. De warmte en kou wordt uit het drinkwater gehaald.

Uit een persbericht van de gemeente Amsterdam
‘(…) Waternet gaat als eerste drinkwaterleverancier naast drinkwater ook kou en warmte uit haar leidingen leveren. Sanquin, die zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland, gaat de kou gebruiken voor het koelen van haar farmaceutische productieprocessen. Dat heeft het stadsbestuur besloten. Het college heeft hiervoor een langlopende lening van 1,88 miljoen ter beschikking gesteld. Het gaat om een investering die zich terugverdient. De koude-levering zal deze winter starten.

Kou uit drinkwater
Vlakbij Sanquin Bloedvoorziening liggen twee grote drinkwaterleidingen, waarmee Waternet een groot deel van Amsterdam voorziet van drinkwater. Door een deel van dit water in de wintermaanden door een warmtewisselaar te leiden, kan de koude uit het water onttrokken worden. Sanquin zal een deel van die koude direct gebruiken, het andere deel wordt opgeslagen in de bodem voor gebruik in de zomermaanden. De energieopbrengst zal in de eerste jaren gemiddeld 20.000 Gigajoule per jaar zijn, en in de toekomst zal dat groeien naar 40.000 Gigajoule per jaar. Ter vergelijking: 20.000 Gigajoule staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1.800 huishoudens.
Udo Kock (Waterbeheer): ‘’Door warmte en kou uit water te halen, kan Amsterdam veel energie besparen. We zijn blij dat we deze innovatieve projecten mede mogelijk kunnen maken.’’
Bijkomend voordeel is dat Amsterdammers energie besparen. Doordat in de winter iets minder koud drinkwater wordt geleverd, hoeft het water in de winter een paar graden minder opgewarmd te worden voor bijvoorbeeld de verwarming of het douchen.

Ook warmte uit drinkwater
Ook gaat Waternet warmte uit haar drinkwaterleidingen leveren. In de nieuwbouwwijk Plantage de Sniep in Diemen zal de warmte uit drinkwater gebruikt worden om de energievoorziening in de wijk op peil te brengen.
In de zomer is het drinkwater in de transportleiding die door de wijk in Diemen loopt tussen de 20 en 25 graden. Daarvan kan met een eenvoudige warmtewisselaar 8 tot 10 graden worden afgeroomd en in het door Gaia Energy (Dura Vermeer, Eneco en Unica) gerealiseerde bodemenergiesysteem worden opgeslagen. In de winter wordt de warmte gebruikt voor de verwarming van 376 woningen in Plantage de Sniep.
Een bijkomend voordeel is dat de afkoeling van het drinkwater in de zomer ten goede komt aan de kwaliteit. De warmte levering zal komende zomer al starten. (…)’

Bronnen
Gemeente Amsterdam, 24 maart 2016: Amsterdam gaat warmte en kou uit drinkwater leveren

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.