Amsterdam maakt volgend jaar 10.000 bestaande woningen gasloos

Amsterdam maakt volgend jaar 10.000 bestaande woningen gasloos

17 november 2016Volgend jaar begint Amsterdam op grote schaal bestaande woningen van het gasnet halen. Het gaat in 2017 om 10.000 sociale huurwoningen. Nieuwbouw krijgt al geen gasaansluiting meer.

De Volkskrant bericht vandaag uitvoerig over het Amsterdamse beleid.

Uit het artikel van de Volkskrant
‘(…) Nieuw aan het Amsterdamse plan is vooral dat bestaande gebouwen op grote schaal van de fossiele brandstof af gehaald worden. Wethouder Choho ziet dat ombouwproject als een experiment om te kijken wat er nodig is voor de ‘energietransitie’ die in het energieakkoord staat omschreven. (…) Het best betaalbare alternatief voor gas in bestaande woningen is een warmtenet, waarbij huizen worden verwarmd met restwarmte uit de industrie. Net als in veel andere gemeenten heeft Amsterdam in een deel van de stad al zo’n net liggen. Zo’n 72 duizend gebouwen worden verwarmd met heet water dat via een leiding van Nuon wordt aangevoerd vanaf de Amsterdamse afvalverbrandingsoven. Door nieuwbouw alleen moet het aantal klanten van die leiding voor 2020 groeien naar meer dan 100 duizend huishoudens. (…)
Voor huiseigenaren hangt er een prijskaartje aan overstappen naar een warmtenet, helemaal als zij nog gaskachels hebben. Ook het afschrijven en ombouwen van een CV-installatie en het vervangen van een gasfornuis lopen in de papieren.
Uit praktische en juridische overwegingen doet Amsterdam daarom voorlopig alleen zaken met woningcorporaties. Die zullen vooral huizen aanpassen die ze toch al gingen renoveren. Uit de ervaringen de komende tijd, zal blijken wat die kosten zijn. Het is niet de bedoeling dat huurders met de laagste inkomens de energietransitie gaan betalen, laat de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties weten. (…) Uiteindelijk zullen ook de meeste particuliere huizenbezitters van het gas af gaan. Om ongelukkige investeringen in HR-ketels en dure gasfornuizen te voorkomen wil Amsterdam huizenbezitters de komende jaren zo goed mogelijk gaan voorlichten over of en wanneer zij kunnen verwachten dat hun gasaansluiting verdwijnt.’

 

Bronnen
De Volkskrant, 17 november 2016: Amsterdam draait de gaskraan dicht (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.