Amsterdam voorziet metrostations van zonnepanelen

De gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB gaan dit jaar de daken van dertien Amsterdamse metrostations uitrusten met zonnepanelen. De opbrengst van deze zonnepanelen is volgens de initiatiefnemers te vergelijken met het verbruik van ruim vierhonderd Amsterdamse huishoudens. Dit komt neer op circa 1,2 miljoen kWh per jaar.

Het project wordt gefinancierd door de gemeente, Vervoerregio en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal worden er meer dan vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Het gaat om metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.

Voor dit project worden Aleo 300 Wp-zonnepanelen gebruikt. Het betrokken energiebedrijf is Engie. Met het project wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van Amsterdam om in 2025 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2012. Het doel is om met de panelen de stations en metro’s grotendeels te voorzien van stroom.

Speciale treintjes

De oplevering van de eerste zes stations moet in juni gereed zijn, de oplevering van zeven andere stations is naar verwachting in december van dit jaar. De uitvoering is in maart van start gegaan op Gaasperplas en Diemen Zuid. Daar liggen de eerste panelen al op de daken. De projecten Verrijn Stuart, Heemstedestraat en Jan Sneevlietweg zijn in voorbereiding.

Om de overlast voor reizigers en omwonenden zo veel mogelijk te beperken wordt een groot deel van de werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd. Een groot deel van het materiaal wordt met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak worden gehesen.

Lees ook: Spoor verwaarloosd in publiek debat over energietransitie

Auteur: Paul van den Boogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.