Nuon amsterdam laadpaal

Amsterdam wil 4000 laadpalen met duurzame energie

18 januari 2016Amsterdam wil het aantal openbare laadpalen uitbreiden tot 4000 in 2018. De gemeente gaf de combinatie Nuon-Heijmans de opdracht voor de uitbreiding en de exploitatie. De energie voor de palen wordt opgewekt in een windpark in het havengebied.

Uit een bericht van Binnenlands Bestuur
‘(…) In de afgelopen vijf jaar zijn zo’n 1500 openbare oplaadpunten geplaatst waarop maandelijks inmiddels meer dan twee miljoen schone kilometers worden geladen in meer dan 30.000 laadbeurten.

Schone lucht
Wethouder Abdeluheb Choho: “De lucht in Amsterdam moet schoner, voor de gezondheid van alle Amsterdammers en de leefbaarheid van de stad. De stap die wij nu zetten, toont aan dat elektrisch vervoer in Amsterdam volwassen begint te worden, en in 2025 moet iedereen uitstootvrij kunnen rijden.” (…)’

Uit het bericht van de gemeente Amsterdam
‘(…)De stroom die de oplaadpunten leveren wordt opgewekt door Windpoort, een windmolenpark in het Westelijk Havengebied. Ook start nog in 2016 een proef met het koppelen van de laadsnelheid aan de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie. Het onderhoud aan het netwerk wordt uitgevoerd met elektrische voertuigen.

Met deze aanbesteding zet de gemeente een flinke stap om een belangrijke doelstelling uit de Agenda Duurzaam Amsterdam, namelijk de koppeling van duurzame energie aan het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s, te behalen.

Vraag naar oplaadpunten voorspellen
Naast duurzaam opgewekte energie spelen technische innovaties zoals ‘slim’ laden de komende jaren een belangrijke rol in de aanleg van het oplaadnetwerk. Met slim laden wordt de vraag naar energie van elektrische rijders en de beschikbare energie op elkaar afgestemd door het laadnetwerk, wat scheelt in energiegebruik en kosten. Ook gebruiksgemak voor elektrische rijders en een goede dienstverlening staan centraal in het nieuwe contract. Door de verzoeken van elektrische rijders voor oplaadpunten te combineren met gebruiksgegevens van de laadpalen, weet de stad precies waar het netwerk moet worden uitgebreid en kan de vraag zelfs worden voorspeld.
Amsterdam blijft met dit nieuwe contract internationaal voorop lopen op het gebied van elektrische mobiliteit. In de afgelopen vijf jaar zijn zo’n 1.500 openbare oplaadpunten geplaatst waarop maandelijks inmiddels meer dan twee miljoen schone kilometers worden geladen in meer dan 30.000 laadbeurten.

Nuon en Heijmans
Nuon is al vanaf 2009 betrokken bij de Amsterdamse inspanningen op elektrisch rijden. Samen met Heijmans beheert de energieleverancier nu al het merendeel van de oplaadpunten in de stad. Heijmans is sinds 2011 betrokken bij elektrisch vervoer en heeft uiteenlopende projecten gerealiseerd. (…)’

Bronnen
Gemeente Amsterdam, 14 januari 2016: Energie voor Amsterdamse oplaadpunten lokaal en duurzaam opgewekt
Nuon, 12 januari 2016: Amsterdam gunt opdracht voor uitbreiding en exploitatie laadpalen E-mobility aan Nuon-Heijmans
Binnenlands Bestuur, 12 januari 2015: Amsterdam wil 4000 laadpalen in 2018

Foto: Nuon

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.