Amsterdam wil energienota inhouden op uitkering

24 december 2015 – De gemeente Amsterdam wil bij bijstandsgerechtigden de rekening voor gas en licht op de uitkering inhouden. De gemeente hoopt zo betalingsachterstanden te voorkomen.

Zo’n inhouding gebeurt ook al met de huur en waarschijnlijk wordt de premie voor de ziektekosten verzekering ook ingehouden. Er is discussie in Amsterdam over de inhoudingen. Nuon wil wel, anderen vragen zich af of het niet te paternalistisch is. Amsterdam stelt wel als voorwaarde dat de betrokkenen ermee instemmen. Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk en Inkomen) overlegt met Nuon.

Uit een bericht van Het Parool
‘(…) Nuon werkt al mee aan Vroeg Eropaf, de Amsterdamse methode om te voorkomen dat schulden zich ophopen. Net als woningcorporaties en zorgverzekeraars geeft Nuon een seintje als klanten een betalingsachterstand van twee maanden oplopen, waarna een maatschappelijk werker of schuldhulpverlener contact zoekt. (…) ‘Na twee maanden is de achterstand nog te overzien,’ zegt Bram Drewes, directeur klanten van Nuon. Voor Nuon is het ook voordelig als de kosten van afsluiten en deurwaarders worden vermeden. En hoe meer zekerheid er is dat klanten weer gaan betalen, des te makkelijker het is om coulant om te gaan met de opgebouwde schuld, legt hij uit. (…)’

Bronnen
Het Parool, 21 december 2015: Gemeente houdt gas en licht straks ook in op uitkering

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.