Amsterdam, woensdag: napraten over documentaire Klimaatzaak

150921-RogerCox-Klimaatzaak
21 september 2015 –
De VPRO organiseert een ‘Tegenlicht Meet Up’ waarin wordt nagepraat n.a.v. de documentaire over de Klimaatzaak van Urgenda en over het ‘hoe nu verder?’. Amsterdam, woensdagavond 23 september, Pakhuis De Zwijger.

Uit de aankondiging van Pakhuis de Zwijger
‘(…) Doen de Nederlandse en de Belgische staat momenteel wel alles wat in hun vermogen ligt om opwarming van de aarde tegen te gaan? Met in dit programma onder anderen: Roger Cox (advocaat), Suchen Tan (regisseur), Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid voor Groen Links), Jerfi Uzman (staats- en bestuursrecht Leiden), Jan Vos (Tweede Kamerlid voor PvdA). Ook aanwezig: Marjan Minnesma (Urgenda). (…) Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaan we dieper in op de Nederlandse klimaatzaak. Daarnaast bekijken we wat de consequenties van een klimaatzaak tegen de staat zijn voor het functioneren van ons rechtssysteem. Met het vooruitzicht op het besluit of de staat wel of niet in hoger beroep gaat, biedt de avond verschillende interessante invalshoeken voor het vervolg van deze zaak. Kom erover meepraten bij de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger. (…)’

Woensdag 23 september 2015, 20 u Grote zaal
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Gratis toegang. Wel even reserveren (via Facebook)
Het programma is ook via een livestream te volgen.

Gisteren zond de VPRO de Tegenlicht-documentaire ‘De Klimaatzaak’ uit. De documentaire bevatte geen nieuws, maar dat was ook niet te verwachten. Wel laat de documentaire de spanning meebeleven in de aanloop naar de rechtszaak (Cox: ‘Zo’n rechtszaak is een klein beetje oorlog voeren’) en de opgetogen ontlading bij de toch verrassende uitspraak. In de documentaire staat Roger Cox centraal in zijn actie namens Urgenda. Cox is advocaat én actievoeder. De documentaire laat ook zijn drijfveren zien (de film van Al Gore zette hem echt aan het denken). Roger Cox is er zeer van doordrongen hoe zwaar uiteindelijk de gang zal zijn om de catastrofale ontwikkelingen te kunnen keren. ‘De hele economie draait op fossiele brandstoffen. Misschien is dat nog wel belangrijker dan geld. Je kunt dus grote weerstanden verwachten.’ De Amerikaanse hoogleraar hoogleraar Michael Gerrard (Columbia Law School) maakt indringend duidelijk dat de kortetermijnbelangen van de politiek, met politici die over een paar jaar alweer herkozen willen worden, niet te rijmen is met wat is in alle nuchterheid gedaan moet worden tegen de klimaatverandering. (“The Dutch case is unique in saying the politicians haven’t done their job.”)
In de documentaire blijkt verder dat Roger Cox inmiddels ook volop in België aan de slag is  met een vergelijkbare rechtszaak in dat land.
Wie de documentaire gemist heeft, kan hem terugzien bij de VPRO.

Bronnen
Pakhuis De Zwijger, Tegenlicht Meet Up
VPRO over de documentaire
Foto VPRO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.