Amsterdammers roepen gemeente op fossielvrij te worden

9 juni 2015 – Amsterdam Fossielvrij, een groep Amsterdammers van professoren tot bekende Nederlanders, roept de gemeente op om haar banden met de fossiele energie-industrie af te bouwen.

Op woensdag 10 juni overhandigt Amsterdam Fossielvrij een brief aan wethouder economie en haven, Kajsa Ollongren.

Uit een bericht van Duurzaam Nieuws
‘(…) Sven Jense, coördinator Amsterdam Fossielvrij: “Amsterdam heeft een behoorlijk sterke duurzaamheidsagenda. Maar voor de koolstofbubbel is er een blinde vlek. Je kan als gemeente echt niet meer profiteren van bedrijven die klimaatverandering veroorzaken. Wij willen hier mét de gemeente aan werken.” (…)’

De eisen van Amsterdam Fossielvrij (van hun website)
‘(…)

Onze eisen

  1. Geen nieuwe investeringen in de fossiele industrie te doen, binnen een half jaar een onderzoek te publiceren over de huidige investeringen en financiële banden van de gemeente met de fossiele industrie en eventuele bestaande investeringen binnen 5 jaar te divesteren.
  1. De gevolgen door te rekenen van sterke afname in het verbruik van fossiele brandstoffen voor het Westelijk Havengebied en een plan te ontwikkelen voor een toekomstbestendig, fossielvrij havengebied zonder de CO2 uitstoot van de Nuon Kolencentrale, een sterke afname van kolen- en oliedoorvoer; met name met oog voor verdwijnende en nieuw op te bouwen werkgelegenheid.
  1. Het ABP – het pensioenfonds van de gemeente – op te roepen niet meer te investeren in de fossiele industrie en zich daarmee aan te sluiten bij de groeiende groep pensioendeelnemers die het ABP oproepen uit olie, kolen en gas te stappen.
  1. De bankiers van de gemeente (de ING en de Bank Nederlandse Gemeenten) te vragen om te garanderen dat het gemeente-geld niet in de fossiele industrie geïnvesteerd wordt; als deze garantie niet gegeven kan worden, het geld onder te brengen bij een instelling die deze garantie wel kan geven; en vast te leggen deze afweging bij elke vernieuwing van de bankcontracten opnieuw te maken. (…)’

Amsterdam zegt niet direct te investeren in fossiele energie, maar toch heeft de stad banden met de fossiele energiesector.

Uit een bericht van Amsterdam Fossielvrij
‘(…) Amsterdam is een stad met een duidelijke ambitie duurzaamheid te bevorderen en haar CO2-emissies te verminderen. Tegelijkertijd heeft onze stad de één na grootste kolenhaven van Europa, de grootste benzinehaven ter wereld en zo’n 70% van de stroom die we gebruiken komt uit een kolencentrale.
Hoewel de gemeente aangeeft geen ‘fossiele investeringen’ te hebben omdat zij alleen schulden heeft, zijn er wel degelijk financiële banden met de fossiele energieindustrie ­ niet alleen door de deelneming in koolstofintensieve ondernemingen zoals het Havenbedrijf, maar ook via de pensioenen van de medewerkers en (inmiddels indirect) de Nuon Kolencentrale. (…)’

Bronnen
Persbericht Amsterdam Fossiel Vrij, 8 juni 2015: Amsterdammers roepen gemeente op fossielvrij te worden
Duurzaamnieuws, 8 juni 2015: Amsterdammers roepen gemeente op fossielvrij te worden
De eisen van Amsterdam Fossielvrij, en de missie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.