Amsterdams klimaatfonds investeert 2 miljoen in Vandebron

Amsterdams klimaatfonds investeert 2 miljoen in Vandebron

15 februari 2016Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) investeert 2 miljoen euro in start-up Vandebron. Met dat geld gaat Vandebron versneld klanten werven in Amsterdam. 

Vandebron is een ‘online marktplaats voor duurzame energie waarop Nederlandse huishoudens direct hun energie van de producent kopen’. De consument krijgt groene stroom uit Nederland en de boer kan het energieoverschot van zijn windmolen voor een betere prijs verkopen, zo is het idee. Het AKEF, een klimaatfonds van de gemeente Amsterdam, gaat 2 miljoen euro investeren in het bedrijf dat in 2014 startte.

Uit een bericht van het Parool
‘(…) Met meer Amsterdamse klanten zal ook de vraag naar duurzame energie in deze regio toenemen, zo is de achterliggende gedachte van de investering. En met meer lokale afnemers worden nieuwe windmolens en zonnepanelen in en om de stad mogelijk net wel haalbaar, zegt Remco Wilcke van Vandebron.
Jeroen Meinders van het Akef legt het uit met de RAI als voorbeeld. Daar liggen nu zonnepanelen op een deel van het hallencomplex, voor zoveel energie als de RAI zelf verbruikt. Als Amsterdammers het overschot afnemen, worden zonnepanelen op de rest van het dak wellicht ook rendabel. (…)’

 

Het AKEF heeft de taak de opbrengst van de verkoop van Nuon, 45 miljoen euro, te investeren in duurzame energie of energiebesparing. ‘De ironie wil dat een deel van het Akef-geld nu wordt geïnvesteerd in een concurrent van Nuon’, aldus het Parool.

Dat Nuon wel iets in het idee van concurrent Vandebron ziet, bewijst het feit dat moederbedrijf Vattenfall met Powerpeers een dochterbedrijf start gebaseerd op hetzelfde idee. De Autoriteit Consument en Markt verleende Powerpeers op 11 januari een vergunning om elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers.

Bronnen
Parool, 12 februari 2016: Klimaatfonds steekt twee miljoen in energie-start-up
Duurzaam Bedrijfsleven, 22 januari 2016: Energieconcern Vattenfall neemt dreiging Vandebron serieus
ACM, 21 januari 2016: Powerpeers mag elektriciteit leveren aan kleinverbruikers
Website Vandebron
Website Powerpeers
Website Amsterdams Klimaat & Energiefonds

Foto: Familie de Jonge bij hun windturbine, waarvan ze energie verkopen via Vandebron. (Vandebron)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.